Lágymányos története

Lágymányos

Visszatekintés

Lágymányos története a 19. század derekán kezdődött meg, így elmondható, hogy igen fiatal kerületrészről van szó.
A területet az 1838-as árvíz után kezdték átalakítani árvízvédelmi, a folyószabályozást elősegítő céllal. Első változást a Gellérthegytől délre húzódó töltéspart megépítése okozta, amellyel kihasították a tölcsérszerűen kiszélesedő Dunából a Lágymányosi tó öblét.

[singlepic id=62 w=150 h=2150 float=left] 1870-ben épült meg az ún. Kopaszi párhuzammű, amelynek az összekötő vasúti híd alatt létesült medencéjét a kor követelményeinek megfelelő, az áruk ki és berakodására alkalmas, vágányzattal is ellátott téli kikötővé kívántak berendezni. Az újabb változtatást a területen az akkori nevén József Műegyetem megépítése okozta, amikor is az egyetem környékén mintegy 72.000 m2 -nyi területet a tó északi részéből töltötték fel.

Ugyancsak a térség fejlődésének kedvezett hogy 1937-re megépült három déli Duna híd, ezáltal könnyebben megközelíthetővé téve a területet. A Boráros téri híd megépítésével párhuzamosan 1930-ben megkezdték a Lágymányosi tó az összekötő vasúti híd felé eső északi részének feltöltését.

A feltöltéshez szükséges földet a Lágymányosi kikötő déli részének kotrásával nyerték. A kotrás így kettős eredményű volt, hiszen feltöltötték a holt – Duna ágat ezzel hasznos építési területet nyertek, másrészt a tervezett téli kikötő is használhatóvá vált. Az öbölben a kikötő funkció mellett, jelentős szerepet kapott a sportolás is.
Előbb Lágymányosi tóként, majd öbölként is a városrész kedvelt strandoló, úszó, sporthorgász és evezős terepe volt az itt élőknek. Ez a szerep a II. világháborút követően is fennmaradt, majd az 1950-es évektől a nagyszabású beépítések során területe csökkent és az évtizedekig itt üzemelő vendéglátó, sportolást és kikapcsolódást szolgáló létesítmények állapota folyamatosan romlott.

Lelkes kerületi polgárok, természetvédők és önkormányzati képviselők kezdeményezésére a terület egyik gazdája a XI. kerületi Önkormányzat 1993-ban a Kopaszi gát és a Lágymányosi öböl környékét, helyi jelentőségű, védett területté nyilvánította.
Új lendületet akkor kapott a terület fejlesztése, amikor 2003-ban a kerület Önkormányzata és a környékbeli telkek tulajdonosa közös vállalkozást, az ÖBÖL XI. Kft.-t létrehozták, hogy végre gazdára és funkcióra találjon a terület. Az Öböl XI. Kft. tulajdonában lévő fejlesztési terület meghaladja a 45 hektárt.

Határai

Móricz Zsigmond körtér keleti oldala – Bartók Béla út – Szent Gellért tér – Duna folyam – a budai összekötő körvasút – Fehérvári út a Móricz Zsigmond körtérig.

A legfontosabb közúti kapcsolatokat a terület déli határán húzódó (Lágymányosi híd) ma már Rákóczi híd a városrészt nagy vonalakban nyugat-keleti irányban átszelő Október 23. utca–Irinyi József utca–Petőfi híd vonal, a Duna-parton a Budai alsó rakpart, a nyugati oldalon pedig a Bartók Béla út és a Fehérvári út jelenti. Mind közúti, mind közösségi közlekedési szempontból fontos csomópontok a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Gellért tér.

Oktatás

Lágymányoson található Budapest legnagyobb összefüggő egyetemi városrésze, amely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több karának ad helyet.

A városrész középiskolái:

  • József Attila Gimnázium
  • Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium

wikipedia.otg, google.hu, blog.hu

Képgaléria

[nggallery id=9]

 

Cégek itt

Regisztrálja cégét itt akár elsőként, hogy a legjobb helyet kaparintsa meg!
A cégek istája a megrendelések sorrendjében kerülnek feltöltésre.
Részletek itt.

Ha most rendeli meg a hirdetést, akkor az Újbuda Kisokos-online oldalunkon is megjelenik 1 teljes évig!

1 évig 2 helyen fog megjelenni!

Megrendelem a hirdetési felületet ITT

Kérjük a megrendelőlapnál jelölje be a kerületi hirdetés és az Újbuda Kisokos-online négyzetet is. Az akció csak így érvényes.

Az akció a visszavonásig érvényes.

Logó Bemutatkozás Elérhetőségek Térkép
Röviden, 1 mondatban bemutathatja cége tevékenységét, szolgáltatását.

Cégének fontosabb elérhetőségei. Telefon, e-mail cím, esetleg skype cím, nyitvatartás, weboldal címe, stb.

[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.hu/maps?q=r%C3%A9tk%C3%B6z+utca&ie=UTF8&ll=47.470806,19.000854&spn=0.038118,0.089951&oe=utf-8&client=firefox-a&hnear=Budapest,+XI.+ker%C3%BClet,+R%C3%A9tk%C3%B6z+utca&t=m&z=14 width=200 height=200 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]