Kelenföld története

Kelenföld

Fekvése

Északon Gellérthegy, Szentimreváros és Lágymányos, keleten a Duna, délen Albertfalva és Kelenvölgy, nyugaton pedig Őrmező, Sasad és Sashegy határolja. Pontos határai: Villányi út a Karolina útig – Karolina út – Bocskai út – Fehérvári út – Körvasút – Duna folyam – Kondorosi út – Solt utca – Kelenvölgyi határsor – a MÁV hegyeshalmi vonala – Nagyszőlős utcai aluljáró – Budaörsi út a Villányi útig.

 

Története

A név eredete vitatott: egyesek a német Krenfeld (Tormaföld) szóból, mások Kelen honfoglalás kori vezér nevéből származtatják. A nyugati irányból hegyekkel és dombokkal határolt, egyes helyeken mocsaras sík területet a középkorban Tabánnak nevezték. Az 1870-75 közötti folyamszabályozás előtt a Duna árterülete volt.
A 18. században kezdett benépesülni szőlőművelőkkel, majd a 19. században az ipar is megjelent. A Fehérvári úttól keletre gépipari, textilipari, optikai, konzervipari és édesipari üzemek létesültek. Alapításukkor magántulajdonosok hozták létre, a II. világháború után az 1990-es évek elejéig pedig mind állami tulajdonba kerültek. A Kelenföldi Erőmű a Lágymányosi-öböl torkolatánál 1913-ban épült.
Az Erzsébet Sósfürdő 1854-ben nyitott meg. Helyén 1950-ben felépült a Szent Imre Kórház, ami 1972-ben, majd 1978-ban bővült új épületekkel.

[singlepic id=58 w=150 h=150 float=left] Kelenföld a 1920-as évektől kezdett beépülni többnyire kertvárosias formában, a főutakon nagyobb lakóházakkal kiegészülve. A lakótelepek 1966-1983 között épültek fel több ütemben, a Tétényi, a Fehérvári, valamint az Etele (akkori nevén Szakasits Árpád) út mentén. Kisebb panelház-csoportokat építettek még az Andor utca nyugati végénél is (pl. az Allende-park).

A lakótelep közepén a Kelenföldi városközpont Zilahi István és Bede József tervei alapján épült meg 1975 és 1979 között. A szolgálatóház funkción kívül itt nyitott meg a Budapesti Művelődési Központ is. A komplexum annak átadása óta nem volt felújítva. Élelmiszer áruház, piac és gyorsétterem mellett a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egyik tagkönyvtára üzemel benne.

A központban az 1990-es évekig vetített filmeket az Olimpia Mozi, ami a Bartók után a kerület második filmszínházaként nyitott meg. (A Bartók mozi a Móricz Zsigmond körtér déli oldalát határoló Simplon házban működött a Bartók Béla úti tömbben. Hosszú szünet az Allee bevásárlóközpontban nemrég megnyitott multiplex a kerület egyetlen mozija.)

A 2000-es években ismét több lakóingatlan-fejlesztési projekt indult, általában a korábbi rozsdaöv helyén. Ezek közül a legnagyobb a Fehérvári út és a Szerémi út között elterülő, a Hauszmann Alajos utcától északra fekvő Nádorkert lakópark. A Szerémi út és a Budafoki út között pedig ebben az időszakban jelentős irodaépület-fejlesztés zajlott. Az évtized második felében a szolgáltatószektor is kibővült, így például a Hengermalom út és a Budafoki út sarkán az egykori Magyar Kábel Művek egykori üzemcsarnokának átalakításával megnyílt az Újbuda Center.

A panelprogram keretében számos panelházat felújítottak, illetve külsőleg leszigeteltek (pl. Etele út 2-24., az ún. “12 lépcsőházas” épület), részben megszínesítve ezzel az egyhangúan szürke lakótelepi homlokzatokat.

A 4-es metró építésével kapcsolatban néhány kisebb (részben ideiglenes) közlekedési változás érintette a területet, elsősorban a Kelenföldi városközpont (Etele út és Tétényi út sarok) és az Etele tér környékén.

2010-ben elbontották az 1976-ban épült (korábban a Gábor Dénes Főiskolának is otthont adott) jellegzetes SZÁMALK-épületből (Etele út 68.), valamint az egykori Budai Lottó Áruház (később virág- és dísznövény-nagykereskedés) épületéből álló együttest.

Fejlesztési elképzelésként a Futureal 4-6 tornyot, köztük egy 150 méter magas épületet javasolt 2008-ban Kelenföldre, az M1-M7-es bevezetőjénél.

google.hu, wikipedia.org

Képgaléria

[nggallery id=8]

 

Cégek itt

Regisztrálja cégét itt akár elsőként, hogy a legjobb helyet kaparintsa meg!
A cégek istája a megrendelések sorrendjében kerülnek feltöltésre.
Részletek itt.

Ha most rendeli meg a hirdetést, akkor az Újbuda Kisokos-online oldalunkon is megjelenik 1 teljes évig!

1 évig 2 helyen fog megjelenni!

Megrendelem a hirdetési felületet ITT

Kérjük a megrendelőlapnál jelölje be a kerületi hirdetés és az Újbuda Kisokos-online négyzetet is. Az akció csak így érvényes.

Az akció a visszavonásig érvényes.

Logó Bemutatkozás Elérhetőségek Térkép
Röviden, 1 mondatban bemutathatja cége tevékenységét, szolgáltatását.

Cégének fontosabb elérhetőségei. Telefon, e-mail cím, esetleg skype cím, nyitvatartás, weboldal címe, stb.

[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.hu/maps?q=r%C3%A9tk%C3%B6z+utca&ie=UTF8&ll=47.470806,19.000854&spn=0.038118,0.089951&oe=utf-8&client=firefox-a&hnear=Budapest,+XI.+ker%C3%BClet,+R%C3%A9tk%C3%B6z+utca&t=m&z=14 width=200 height=200 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]