Kamaraerdő története

Kamaraerdő

Nagy kiterjedésű összefüggő erdő Budapest területén, főként cseres-kocsánytalan tölgyes, elegyes erdő. Megismerésére egész napos kirándulást érdemes szervezni. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület odútelepet tart fenn az erdőben, ennek ellenőrzésére rendszeresen szerveznek csoportos túrákat.

Pihenőerdő jellegű, főként földútjai vannak és a szintkülönbség is jelentős lehet egyes helyeken.

A Kamaraerdő bejárásához célszerű körutat választani, de még érdemesebb az erdő megtekintését összekötni a Tétényi-fennsík meglátogatásával. Ennek mind növény-, mind állatvilága érdekes, ritka, védett fajokat őriz (pl. homoki nőszirom, pusztai meténg, pannon gyík, rézsikló, sárgafejű királyka, bíbic).

 

Fekvése

Határai: Budapest határa a XI. és a XXII. kerület határától – Kőérberki dűlő sarkától délkeletnek futó erdei út – a XI. és a XXII. kerület határa Budapest határáig.

Története

A délről a Tétényi-fennsíkhoz csatlakozó 200 m magas, szabdalt felszínű terület legnagyobb részét, a növekvő beépítettség ellenére ma is erdő borítja. A vidéket a tatárok elvonulása után IV. Béla a németeknek adományozta, hogy a teljesen elpusztult vidék ne maradjon parlagon. Az itt létrejött és a XV. századig fennállt középkori település neve Kána volt. A XVIII. századi újratelepítéskor a betelepülő svábok “Kanaer Wald”-nak (Kánai erdő) nevezték.

Az 1847-től használatos Kamaraerdő a német “Kammerwald” elnevezésből származik. Ez részben a régi német név torzulásából, illetve onnan ered, hogy a terület évszázadokig a királyi Kamara (kincstár), illetve Buda város erdőbirtoka volt. Döbrentei Gábor 1847. évi dűlőkeresztelője alkalmával a német Kammerwald magyar tükörfordítása lett a környék neve. Erdő jellegét a felparcellázás ellenére megőrizte, 180 ha-os erdőtömb borítja.

Élővilága

Kamaraerdő területén a cseres-tölgyes erdőtársulás számára kedvezőek a létfeltételek. Fő fafajok a cser- és a kocsánytalan tölgy. Mellettük elegyfafajok például a kőris, a mezei juhar, barkócaberkenye és a szilfa. A cserjeszintben a galagonya, fagyal, ostormén bangita, húsos som, kecskerágó és kökény érzi jól magát. A természetes állományokon belül is egyre nagyobb területeket hódít meg az idegenhonos zöld juhar.

Madarak közül jellemző a fekete harkály (Dryocopus martius), egerészölyv (Buteo buteo), vetési varjú, szajkó (Garrulus glandarius), meggyvágó, csuszka, zöldike, erdei pinty, őszapó, vörösbegy (Erithacus rubecula), fülemüle és a fekete rigó. A nagyvadfajokat a területen az őzek (Capreolus capreolus) képviselik. Kamaraerdőben az emlősök közül még a borz (Meles meles), sünök, vakondok és cickányok, egerek, pockok és pelék élnek.

wikipedia.org, google.hu, vendegvaro.hu


Cégek itt

Regisztrálja cégét itt akár elsőként, hogy a legjobb helyet kaparintsa meg!
A cégek istája a megrendelések sorrendjében kerülnek feltöltésre.
Részletek itt.

Ha most rendeli meg a hirdetést, akkor az Újbuda Kisokos-online oldalunkon is megjelenik 1 teljes évig!

1 évig 2 helyen fog megjelenni!

Megrendelem a hirdetési felületet ITT

Kérjük a megrendelőlapnál jelölje be a kerületi hirdetés és az Újbuda Kisokos-online négyzetet is. Az akció csak így érvényes.

Az akció a visszavonásig érvényes.

Logó Bemutatkozás Elérhetőségek Térkép
Röviden, 1 mondatban bemutathatja cége tevékenységét, szolgáltatását.

Cégének fontosabb elérhetőségei. Telefon, e-mail cím, esetleg skype cím, nyitvatartás, weboldal címe, stb.

[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.hu/maps?q=r%C3%A9tk%C3%B6z+utca&ie=UTF8&ll=47.470806,19.000854&spn=0.038118,0.089951&oe=utf-8&client=firefox-a&hnear=Budapest,+XI.+ker%C3%BClet,+R%C3%A9tk%C3%B6z+utca&t=m&z=14 width=200 height=200 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]