Mindenki előtt nyitva áll az 56-os emlékmű pályázat Újbudán

3 millió forint összdíjazású, nyílt pályázatot ír ki Újbuda Önkormányzata egy új, ’56-os emlékmű megtervezésére. A részvétel semmilyen képzettséghez nincs kötve, ezért az önkormányzat reméli, hogy minél több egyetemista is indul a pályázaton. A jövőre felállítandó emlékművel kapcsolatban semmilyen kitétel nincs, csak annyi az elvárás, hogy kapcsolódjon a helyszínhez, a Móricz Zsigmond körtérhez, és hogy elgondolkodtasson ’56 szellemiségéről.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából új, ’56-os emlékmű felállításáról döntött Újbuda Önkormányzata. A pályázat 3 millió forintos összdíjazású, és bárki indulhat, a kivitelezésre mintegy 20 millió forintot szán az önkormányzat.

A 2016. október 23-án felavatandó szobornak kapcsolódnia kell a XI. kerületben történt eseményekhez, de a helyszínhez, azaz a Móricz Zsigmond körtérhez is, ahol 1956-ban a leghevesebb harcok folytak Újbudán. Az önkormányzat nem feltétlenül monumentális, heroizáló emlékművet akar, hanem olyan kompozíciót, amely gondolkodásra készteti közönségét, és azt fejezi ki, hogy Újbudán is egyszerű, hétköznapi emberek fogtak össze az autoriter hatalom elnyomásával szemben – hangsúlyozta Hoffmann Tamás polgármester.

A pályázat mindenki előtt nyitott, sem képzettségben, sem életkorban, sem referenciában nincs elvárás, sőt, az önkormányzat kifejezetten számít az egyetemi hallgatók friss, fiatalos ötleteire. A legjobb pályamunkákból idén október 23-án kiállítást, jövőre, a 60. évfordulóra pedig a megvalósítást tervezi az önkormányzat.

A három önkormányzati zsűritagon túl (Hoffmann Tamás polgármester, Takács Viktor főépítész és Büki László városgazdálkodási igazgató) Tihanyi Dominika tájépítész, Sass Valéria szobrász, a Képzőművészeti Egyetem docense, Szegedy-Maszák Zoltán, a Képzőművészeti Egyetem tanára, Nagy Tamás, a MOME Építészeti Intézet tanára, Szabó Levente építész, a BME Középülettervezési Tanszék adjunktusa és Madarassy István szobrász, ötvös vesznek részt az elbírálásban. A zsűri munkáját Horváth Miklós történész, hadtörténész, a PPKE tanára is segíti, valamint a Magyar Politikai Elítéltek Közössége (PEK), a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ) és az ’56-os Szövetség közös delegáltja.

A teljes pályázat mellékletekkel együtt elérhető és letölthető az 1956.ujbuda.hu oldalról.

Újbuda Önkormányzat