Lezárult a Senior Capital Program

Kétéves munka után véget ért az 50 év felettiek munkahelymegtartását és munkaerőpiaci reintegrációját céljául kitűző Senior Capital Program. A magyar, szlovén, lengyel, osztrák, német és olasz partnerségben megvalósult projekt szakmai gyakorlati programjait (pilotjait) mutatták be 2014. november 12-én. A kormányzat részéről Rákossy Balázs, az NGM uniós források felhasználásáért felelős államtitkára és Fűrész Tünde, az EMMI család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a tanácskozást.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere kiemelte, hogy „a 2012 decemberében elindult Senior Capital módszereinek és trénereinek köszönhetően az újbudai résztvevők olyan tudás- és képességfejlesztő programon vehettek részt, amely javította a munkaerőpiaci versenyképességüket.” Újbuda erre, illetve a Pannon Workkel és az IBM Magyarországgal megvalósított tanfolyamaira alapozva indította el a Senior Capital projekt képzési programját.

Ez azért is újszerű és egyedülálló, mert nemcsak az angol nyelv és az informatikai ismeretek elsajátítását, hanem az önmenedzseléssel, álláskeresési praktikákkal, munkajogi információkkal kapcsolatos tudás megszerzését is ingyenesen biztosította. A polgármester hozzátette: „Az uniós projekt most kifut. Az önkormányzat azonban a visszajelzések és az igények alapján továbbra is folytatni kívánja az 50 év felettiek támogatását, Újbuda 50+ Program néven, immáron saját költségvetésből.”

Rákossy Balázs államtitkár előadásának kiindulópontja az volt, hogy nem mondhatunk le az idősek hasznos és aktív társadalmi részvételéről, arról a tapasztalatról és tudásról, amit az évtizedek alatt felhalmoztak. Utalt azon európai tendenciákra, miszerint a WHO felmérései szerint az időskor ma már 75 év fölött kezdődik. Ezzel párhuzamosan emelte ki a kormány munkavédelmi akcióját, amely a nyugdíjkorhatár előtti munkában maradást is segíti.

A konferencia bemutatta azt a munkát, amit hat ország kilenc partnere két éven át végzett az 50 év felettiek munkaerőpiacon tartása, illetve tudásuk hasznosítása érdekében. A résztvevők megismerhették az eddigi eredményeket, valamint a projekt jövőbeli kiterjesztésének lehetőségeit is. A különböző országokban ugyanis más és más kihívás elé néznek az 50 év felettiek, amelyekre a pilot programok során a helyi adottságoknak és igényeknek megfelelő válaszok születtek, többek között ezeket az eredményeket mutatták be az előadók a konferencián.

Ausztriában például a korai nyugdíjazás elkerülése a cél, az idősödő munkavállalókat folyamatosan motiválni kell, hogy a munkájuk és tapasztalataik kihasználása révén a vállalatok versenyképesek maradjanak. Szlovéniában az idősek vállalkozások indításában, valamint az aktív időskor megélésében látják a megoldást. Olaszországban az idősebb munkavállalókkal kapcsolatos előítéletekre hívták fel egy kampány keretében a figyelmet, az érintetteknek pedig a projektmunkák és az önkéntesség lehetőségeit ajánlották. Németországban a munkaadókat is arra ösztönözték, hogy különböző képzésekkel segítsék, és készítsék fel munkavállalóikat az aktív szakmai élet utáni évekre is.

Magyarországon, a projektvezető Újbuda Önkormányzata szakmai képzésekkel, álláskeresési és önismereti tréningekkel, valamint mentálhigiénés programmal segítette az érintetteket pilot projektjében. Emellett az igények felmérését követően idegen nyelvi és számítógépes oktatást szerveztek annak érdekében, hogy az 50 év feletti lakosok sikeresen tudjanak az őket érdeklő állásra pályázni. Az Önkormányzat mostantól saját finanszírozásban kívánja folytatni az ötven év felettiek támogatását Újbuda 50+ Program néven, és ehhez egyre több szolgáltatást szeretne biztosítani az álláskereső szeniorok számára. Emellett a meglévő eredményeket felhasználva a jövőben is pályázik európai uniós forrásokra, hogy a programot kiterjeszthessék az idősebb generáció és a fiatalok közötti hatékony tudásátadás elősegítésére.

Újbuda Önkormányzata