Budaörsi út csomópont építése

Mintegy tízéves előkészítés, szakmai egyeztetés, tervezés és telektulajdon-rendezés után megkezdődik a Budaörsi úton megvalósuló új, kétszintes közúti csomópont építése. A munka a 4-es metró projektjének része, és elősegíti majd a kelenföldi intermodális – azaz több közlekedési ágazat csatlakozására épülő – csomópont, ezáltal a metróvonal elérését – olvasható a fővárosi önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatósága közös közleményében.

A fejlesztés hatására előnyben részesül a közösségi közlekedés, valamint új, akadálymentes gyalogos- és kerékpáros-kapcsolat jön létre Sasad és Őrmező, illetve az Etele tér között. 

A beruházás – három ütemben – várhatóan 2015 decemberéig készül el, az autós közlekedés az építkezés alatt folyamatos marad, de terelések lehetnek. Tekintettel az iskolakezdésre, a szakasz főpályáin október közepétől lesznek forgalomkorlátozások, addig ideiglenes közműépítést és előkészítő munkákat végeznek, a közműellátás folyamatos marad. 

A közúti csomópont kivitelezési munkáira nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatósága. A pályázatot a legolcsóbb ajánlattal a Swietelsky Magyarország Kft. nyerte, a munkaterületet már átadták. A kivitelező cég feladata a víz-, a csatorna-, a gáz-, a távhő- és az elektromos vezetékek kiváltása, a közvilágítás kiépítése, az ideiglenes utak kialakítása, a forgalomtechnika meghatározása, ezeken kívül a végleges állapot szerinti kétszintes csomópont megépítése a kapcsolódó közúti jelzőlámpás csomópontokkal, akadálymentes gyalogos- és kerékpáros-aluljáróval, valamint a nélkülözhetetlen kertészeti munkákkal. A fejlesztésben a fő útpályák között az érintett útszakaszon zajvédő fal is épül.

A Budaörsi úti új közúti csomópont kialakításával

  • megszűnnek a 7-es út becsatlakozásánál, illetve a Balatoni úti aluljáróban kényszerűen kialakított ellenirányú autóbuszsávok ,
  • javul Sasad és Őrmező közötti átjárhatóság, ennek részeként akadálymentes gyalogos- és kerékpáros kapcsolat létesül,
  • zajvédő fal épül a Budaörsi út érintett szakaszán,
  • a főpályákon a maihoz hasonlóan megmarad a BAH-csomópont–városhatár közötti átjárható kapcsolat,
  • új, külön szintű alcsomópontok segítségével érhető el az intermodális csomópont (autóbusz-végállomás és P+R parkolók),
  • autóbuszsávok segítik a közösségi közlekedés járműveinek haladását a csomópontban, ezért javul az M4-es metró végállomásának elérhetősége.

Tekintettel az augusztusi jelentős turisztikai forgalomra, illetve a szeptemberi iskolakezdésre, a szakasz főpályáin forgalomkorlátozások várhatóan csak október közepétől lesznek. Addig a kivitelező az átépítéshez szükséges előkészítő munkálatokat elvégzi, ideiglenes közműépítés zajlik majd döntően ebben az időszakban, hiszen a térség közműellátását a munkák idején is folyamatosan biztosítani kell. Forgalmi változásokra egyelőre – várhatóan szeptember elejétől – csak az alárendelt, becsatlakozó utcákban kell számítani.

Az új csomópont létrehozásával minden térségi felszíni közlekedési eszközzel ésszerűbben, gyorsabban lehet eljutni úti célunkhoz, és javítja majd a térség közösségi és autós forgalmát, biztosítja a kelenföldi intermodális csomópont megközelíthetőségét, illetve kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedését is.

Budapesti Közlekedési Központ
Újbuda Önkormányzat