Átadták a Gombát a Móriczon

Újbuda Önkormányzata ünnepélyes sajtótájékoztatón adta át a megújult Gomba épületét, amely több évtizedes hányattatás után végre ismét Újbuda egyik legfőbb büszkesége. Az emblematikus épület átadásával az Újbuda Kulturális Városközpont Program szintén lezárult, egy új kulturális központtal gazdagítva Budapestet. Hoffmann Tamás, a XI. kerület polgármestere a Gomba megújítását hátráltató számtalan külső körülményre utalva beszédében megköszönte az újbudaiak türelmét és támogatását.

„Nem kevés kreativitás, az önkormányzat leleményessége, valamint képviselőtársaim közreműködése kellett ahhoz, hogy olyan épülethasznosítási tervek készüljenek, melyekkel 2012-ben integrálhatóvá vált a Gomba felújítása a 2009-ben indult Kulturális Városközpont projektbe, illetve az önkormányzatnak sikerült elérnie azt is, hogy a fejlesztést az uniós közreműködő szervezet is elfogadja az alapvetően a Bartók Béla útra vonatkozó város-rehabilitációs terv részeként. Így az eredeti, 422 millió forintos költség helyett csak 197 milliót kellett a kerületnek erre a célra fordítania”
– mondta a Móricz Zsigmond körtéri ünnepélyes átadó ünnepségén Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.

A Gomba rekonstrukciójával Újbuda jellegzetes, ám sajnálatos módon évek óta lezárt és már-már elfeledett találkozóhelye most visszanyerte régi fényét, és az ikonikus épület ismét a Schall József-féle eredeti, 1942-es terveket szem előtt tartva nyerte el régi-új formáját.

„Újbuda jelentős állomáshoz érkezett a Gomba átadásával egy hosszú és olykor fáradságos út végén. Az éveken át tartó alkotó és értékteremtő munkának hála, a Gomba épületét sikerült ismét átadni a lakóknak. A megújult épület egyesíti magában a kerület hagyományait, kulturális értékeit és a modern építészet elképzeléseit, és immár méltó formában szolgálja a körteret”
– üdvözölte Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár, a XI. kerület országgyűlési képviselője az egybegyűlteket.

A „Gomba” rekonstrukciójára kiírt ötletpályázattal Újbuda Önkormányzatának legfontosabb célja az épület felújításán kívül az volt, hogy egy új közösségi tér, egy emblematikus építmény megalkotása mellett is sikerüljön megőrizni a Gomba műemlékileg védett, markáns, stiláris építészeti karakterét. A bíráló bizottság döntése értelmében a Hetedik Műterem Kft., valamint a Gyüre Építésziroda Kft. pályázata nyert, Szabó Levente DLA és Gyüre Zsolt terveivel.

Az épület megújítás előtti állapota csak nyomokban hordozta a Schall József-féle eredeti terv, vagy akár az építéskori állapot nagyvonalúságát. A tervezők az eredeti koncepciót vették alapul, visszanyúlva az épület eredeti karakteréhez, átláthatóságához és könnyedségéhez.

Szabó Levente, a Hetedik Műterem Kft. tervezője elmondta: az eredeti és egyedülálló karcsú vasbeton szerkezet megőrzése adta a tervek központi magját, amely egyben ennek az épületnek is a különlegessége. A tervezés során az eredeti 1942-es elképzelésekhez tértek vissza. Ezért is hirdeti a Gomba egyik oldalán elhelyezett emléktábla, hogy: tervezte Schall József, épült:1942-ben, megújítva: 2014-ben. A megújult épületegyüttes, három, hatalmas eltolható üvegekkel határolt cikkelyből áll, amely így transzparens és körbejárható.

Moricz_Gomba_atadas8

Az ünnepélyes megnyitó után Szabó Levente, felelős tervező társával, Gyüre Zsolttal vezette körbe az érdeklődőket az új Gombában, amely nyár végén már a szolgáltató egységekkel kiegészülve várja a lakókat és a kerületbe látogatókat. A Gombában és környékén mától ingyenesen elérhető WIFI is üzemel.

Újbuda Önkormányzata 2011-ben indította el az Újbuda Kulturális Városközpont Integrált Városfejlesztési Programot (KMOP-5.2.2/B-09-2f-2010-0006), melynek szervezésére és kivitelezésére jelentős erőket fordított. A nagyszabású beruházás az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, 632.706.366 forint összegű támogatással teljesült.

Újbuda Önkormányzat

A sajtótájékoztatón készült képeket megtekintheted ide kattintva!