Engedélyek megadva a Metro 4-nek

A mai nappal az utolsó hátralévő kelenföldi állomás is megkapta a használatbavételi engedélyt, így már csak a szerelvények működéséhez szükséges hatósági engedélyek kellenek csak, és várhatóan márciusban tényleg átadják a 4-es metro vonalát a nagyközönségnek – írta a HVG.

Mára a szükséges engedélyek 90 százalékát kiadta a Nemzeti Közlekedési Hatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala és az illetékes vízjogi hatóság – közölték.

Utolsóként a kelenföldi végállomás kapta meg az üzemeltetéshez szükséges dokumentumokat a hatóságoktól. Bár ott az őrmezői oldali kijáratának építését várhatóan csak februárban fejezik be, és az aluljárószinti utascsarnokon is dolgoznak még, a metróállomás elkészült.

A Kelenföld vasútállomás megálló a vonal budai végpontja, a felszíni csomópont kialakítását a különböző közlekedési ágak közötti egyszerű átszállási kapcsolatot biztosító csomópont követelményei határozzák meg.

Az állomás szerkezete a végállomási funkció miatt épült kihúzó-fordító alagúttal együtt több mint 250 méter, a peronszint alig 16 méterrel van a felszín alatt. Itt is sok úgynevezett látszóbeton-felület van, és a világítótesteken kívül reflektorok, tükrök szórják szét a fényt az állomástérben.

www.hvg.hu

Az Újbuda Közösségi Portál hamarosan képes beszámolóval is jelentkezni fog az állomások belső teréről még az átadás előtt.