Engedély megadva az első M4 metro állomásnak

A hosszú évekig húzódó építkezés és tesztelések után a Metro 4, Bikás parki megállója megkapta a végleges használatbavételi engedélyt, így már semmi akadálya, hogy ezt az állomást 2014-ben használhassák az utazók.

Nagyon nehéz időszakon és munkán vagyunk túl, sok volt, és ma is sok a beruházás ellendrukkere, a politikában és a kommunikációban is – mondta az engedély átvételét

Metró Bikás Park | fotó: nemzeti.net

Metró Bikás Park

követően Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Emlékeztetett rá, hogy az M4-es metróhoz kapcsolódóan „borzasztó kedvezőtlen” szerződéseket kellett módosítania a városvezetésnek. Kiemelte, hogy a beruházásnak nem volt generálkivitelezője, „a városnak 16-17 szerződéssel kellett bíbelődnie”. A főpolgármester úgy fogalmazott: nemzetközi szinten is teljesen példátlan, hogy más cég gyártja a szerelvényeket, és megint más a biztonsági berendezéseket és az automatikát. A hátralévő időszakban a két cég szoftvereinek az összehangolása jelenthet műszaki problémát – tette hozzá.

Mint mondta, a korábbi szabályok szerint mintegy 300 engedélyeztetési eljárást kellett volna elvégezni, a fővárosi kormányhivatal által koordinált egyszerűsítésnek köszönhetően ez a szám 13-ra csökkent (ebben a 10 állomás, az alagút és annak létesítményei, az áramellátó rendszer és a biztonsági berendezések, valamint a kelenföldi járműtelephez kapcsolódva további 2 engedélyeztetési eljárás tartozik bele).Tarlós István hozzátette: hamarosan befejeződik a használatbavételi engedélyeztetési eljárás a Rákóczi téri állomásnál, és megkezdik az eljárást a Móricz Zsigmond körtéri és a II. János Pál pápa téri metróállomást illetően. A főpolgármester hangsúlyozta: az M4-es metrónál a városvezetés egyetlen határidőt szabott, a 2014. márciusi átadásét, ezt pedig tartani fogják.

bkk.hu