Emlékművet lepleztek le Újbuda Tóvárosban

Az Újbuda-Tóváros-Lakópark építését megelőzően egyedülálló régészeti lelőhely került feltárásra, amelynek emlékei közül az Árpád-kori Kána falu kiemelkedő jelentőséggel bír méretével, gazdagságával, különleges leleteivel.

A templom alapfalai mellett felállítandó, Dinyés László képzőművész által tervezett emlékművel az egykori virágzó falunak állítottak emléket.

Az emlékművet Kupper András, Újbuda alporgármestere, Kézdy Györggyel a Demján csoport elnökhelyettesével, valamint Bodó Sándorral, a Budapest Történeti Múzeum igazgatójával közösen leplezte le.

Az alkotás mellett helyet biztosítottak egy bortrezornak is, amely egyrészt utal arra, hogy a múltban ezen a területen jelentős szőlőművelés folyt, másrészt pedig üzenetet lehet küldeni ennek segítségével a jövőbe. A trezort 25 év múlva nyitják majd ki újra és akik itt egy saválló kazettában elhelyezték üzenetüket, maguk, vagy akár leszármazottaik részesei lehetnek annak a különleges élménynek, hogy a múltból kapnak néhány gondolatot, és nem mellékesen egy negyed évszázados borba is belekóstolhatnak majd.

Az emlékművet Dinnyés László képzőművész készítette. Oldalán látható az a bronz madár, amelynek eredetijét valaki hajdan a csatján viselte Kánában és amely ennek a feltárásnak a jelképévé vált. A kerületünkben található Árpád-kori falu 198 házával Magyarország eddig feltárt települései között a legnagyobbnak mondható. Leleteit a Budapest Történeti Múzeumban, valamint annak egy részét az emlékmű mellett található bevásárlóközpont kiállítótermében tekinthetik meg az érdeklődők.

Újbuda Média