Gazdag Rét – Fák, virágok a gazdagréti panelek szomszédságában

Szeptember 1-ig tekinthető meg a Hadik Kávéházban Varga Emma festőművész Gazdagrét című gyűjteménye, melynek célja, hogy felhívja mindannyiunk figyelmét az eltűnni látszó gyümölcsösökre, szőlőskertekre és a hétvégi házak körül ültetett kerti virágokra, amelyek a gazdagréti tájat meghatározták egykoron.

Az egyre terjeszkedő lakótelep-táj által háttérbe kerülő növényvilágot szeretné legalább egy halvány képi lenyomat formájában elénk helyezni, hogy emlékeztessen a veszteségünkre és felelősségünkre egyaránt.

Varga Emma jelen kiállításának keretei között, valamint teljes alkotói munkája folyamán a művészet és természettudomány összekapcsolását igyekszik megvalósítani. Munkáit Természettudományi Múzeumban látható állandó kiállítása mellett több természettudományos szakkiadványban is megtalálhatjuk.

(Varga Emma: Autodidakta művész, gimnáziumi érettségi után ápolónőképző szakiskolát végzett. 1966-tól 1992-ig ápolónőként, ill. egészségügyi szakoktatóként dolgozott. A hetvenes évek végétől kezdett botanikai könyveket illusztrálni. 1992 óta szabadfoglalkozású grafikus, specialitása a növényábrázolás. 1968-tól ezidáig mintegy 3000 növényrajzot készített, amelyekkel számos ismeretterjesztő kiadványt illusztrált a Móra, a Gondolat, a Hunga-Print, a Mezőgazdasági és az Akadémiai Kiadóknak. Címlaptervei is számottevőek. 1996-ban a budapesti Természettudományi Múzeumban állandó kiállítása nyílt kihalt növények rajzaiból. Kiállított Szekszárdon, a Fővárosi Művelődési Házban és a budai Várban is.

Amatőr Képzőművészeti Kiállítás, I. díj, Miskolc; 1984: Móra Kiadó nívódíja.)

Forrás: port.hu

Beküldte: Szepesi Klára – Köszönjük.

Küldj be Te is saját vagy az interneten érdekesnek vélt hírt portálunkra (forrás megjelöléssel) erre a linkre kattintva.