Megújul a Gomba a Móriczon

Móricz Gomba bejárás 2013. Fotó: Práger Péter www.ujbudaportal.hu

A hír önmagában nem új, de az Újbuda Közösségi Portálnak lehetősége volt személyesen is részt venni a sajtótájékoztatón, majd az azt követő helyszíni bejáráson. A jó hír, hogy a munkálatok felgyorsultak és várhatóan már 2013 őszén át is adják azt a közönségnek.

A sajtóközlemény:

A rekonstrukció új köztéri és szabadidős lehetőségekkel bővíti az emblematikus épületet

Újbuda Önkormányzata sajtótájékoztatón mutatta be az ősz végére megújuló Móricz Zsigmond körtér és Gomba épületének akciótervét. A bejárással egybekötött tájékoztatón bemutatott rekonstrukciós terv a műemléki védettségű épület felújítása mellett magában foglalja a köztér felújítását, új pihenőhelyek és közművelődési, szabadidő-eltöltési lehetőségek kialakítását.

A Gomba és vele együtt a Móricz Zsigmond körtér rekonstrukciójával mérföldkőhöz érkezett a XI. kerület.

– nyitotta meg a rekonstrukciós terveket bemutató sajtótájékoztatót Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.

A Gomba fejlesztése az Újbuda Kulturális Városközpont program keretei közt valósul meg. A kezdeményezés magában foglalja a kerület városszerkezeti, építészeti és közlekedési szempontból kiemelt történelmi városrészeinek kulturális, közösségi és kereskedelmi funkcióbővítése mellett a közterületek felújítását, új pihenőhelyek és közművelődési, szabadidő-eltöltési lehetőségek kialakítását.

Az eredeti európai uniós pályázat hatásterülete nem terjedt ki a Móricz Zsigmond körtérre, azonban a kerület vezetése úgy döntött, kiterjeszti a projektet a Gomba rekonstrukciójára is. A műemléki védettségű Gomba Újbuda emblematikus épülete, amely a Kulturális Városközpont program keretei közt végre elnyeri méltó formáját. Örömmel jelenthetem be, hogy kerületünk kiemelkedő szimbólumának rekonstrukciója elkezdődött, és az ősz folyamán átadjuk a felújított és jelentős funkcióbővítésen átesett Gombát.

– mondta Hoffmann Tamás.

Simicskó István, Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkár, a XI. kerület országgyűlési képviselője üdvözölte Újbuda jellegzetes, ám sajnálatos módon évek óta lezárt és már-már elfeledett találkozóhelyének felújítását, amely visszaadja a kerület ikonikus találkozóhelyének régi fényét. Beszédében elmondta:

A Gomba Újbuda karakteres és emblematikus épülete, amit minden itt lakó ismer. Rekonstrukciójánál a kerület figyelembe vette az épület történelmét, kiemelkedő közösségi funkcióját, és törekedett arra, hogy az épület a felújítás után is megőrizze az ezerarcú Újbuda sokszínűségét.

A „Gomba” rekonstrukciójára kiírt ötletpályázattal Újbudai Önkormányzatának legfontosabb célja az épület felújításán kívül az volt, hogy egy új közösségi tér, egy emblematikus építmény megalkotása mellett is sikerüljön megőrizni a Gomba jelenlegi, műemlékileg védett, markáns, stiláris építészeti karakterét.

A bíráló bizottság döntése értelmében a Hetedik Műterem Kft., valamint a Gyüre Építésziroda Kft. valósíthatja meg terveit, melynek felelős tervezői Szabó Levente DLA és Gyüre Zsolt. A díjnyertes tervezők olyan transzparens, az eredeti Gomba különleges szerkezeti elemeit megtartó és az eredeti forgalomirányító funkciókat közösségi funkciókkal felcserélő tervet készítettek, amely nem csak magát az épületet érinti, de a Móricz Zsigmond körtér térértékét is növeli, annak közösségi és szabadidős lehetőségeinek bővítésével.

Média 11 Kft. – Újbuda Önkormányzata