Kullancsveszély

kullancsSajnos már évek óta egyre több kullancsról jelentenek hírt, ami egyértelműen azt jelenti, hogy ezek a vérszívók nagyon jól érzik magukat hazánkban. Sajnos ezzel együtt növekedett az általa okozott megbetegedések száma is. A kullancs által okozott legismertebb betegség a lyme-kór. Rengeteg tévhit kering az interneten a kullancsok viselkedéséről vagy eltávolításáról. Nézzük meg mi az igaz és mi a hamis.

A kullancs magas fűben, bokrokban tanyázik, ott várja a gazdatest felbukkanását. Minden alkalommal, amikor réten, magas fűben és bokros területen sétálunk, alaposan nézzük át magunkat, nem mászott-e ránk kullancs. Nem igaz az az állítás, miszerint a kullancsok fákon élnek és onnan ugrálnak le ránk.

 

Mi történik akkor, ha már belénk mászott a kullancs?

Fontos, hogy mielőbb – lehetőleg 24 órán belül – észleljük a miniatűr vérszívót és azonnal távolítsuk el. Elterjedt tévhit az úgynevezett gyufás módszer, amelynek alapja, hogy a kullancs szereti a foszfort. A leírások szerint egy megnyálazott gyufaszállal körözve a beágyazódott kullancs körül, kicsalható a bőrből az állat. Ez azonban haszontalan, sőt akár fertőzésveszélyes is lehet, arról nem is beszélve, hogy a mostani gyufák már nem tartalmaznak foszfort.

Szintén tévhit, hogy a kullancsot, fejének csavargatásával könnyebb eltávolítani, sőt; semmi esetre se csavargassuk a vérszívót, ezzel ugyanis még több mérget fecskendezhet a szervezetünkbe.

A kullancs kiszedése nem bonyolult, a lényeg, hogy ne higgyünk az önjelölt kullancsszakértőknek, vagy az interneten terjedő rémhíreknek és tévhiteknek. Nem kell azonnal orvoshoz rohannunk, egy csipesz és némi türelem segítségével mi is ki tudjuk szedni a bőrünk alá ágyazódott kullancsot. Ha azonban későbbiekben rosszullétet tapasztalnánk, halaszthatatlanul forduljunk orvoshoz!

www.impulsermagazin.com/hu 

Írta: Szepesi Klára