Átépül a Bikás Park

Bikás Park látványterv 2013.

500 milliós fejlesztésből jön létre a Bikás Park átalakítása, aminek köszönhetően a park egy igazi családbarát szabadidőközponttá alakul át. A sportolás iránt fogékonyak továbbra is élvezhetik a mozgást, sőt sok újdonságot is kialakítanak, amivel a sportolási lehetőségek száma is megnő.

Mintegy félmilliárd forintos beruházásba fogott Újbuda Önkormányzata: a kerület vezetése több ütemben fejleszti a Bikás park néven ismert, jelenleg leromlott állapotú területet. Az első lépcsőben az utak, a közvilágítás és a zöldfelületek rendbetétele, valamint a később munkákhoz szükséges tereprendezés történik meg, ezt követően veheti kezdetét a területet igazi közösségi térré emelő funkciók, így például a mesterséges tó, a görpark, a sportpályák, a játszóház és a kávézó kialakítása. A megújult családi szabadidőközpont első ütemének fejlesztéseit már 2013-ban birtokba vehetik a kikapcsolódásra, sportolásra és pihenésre vágyók.

A XI. kerületben a Tétényi út és Bártfai utca által határolt terület kialakulásával kapcsolatban az egyik legelterjedtebb városi legenda, hogy a kelenföldi lakótelep építése közben egy teherautó megsüllyedt, és az így keletkezett gödör feltöltésének köszönhetően jött létre a Bikás park. A környék lakossága szívesen használja sportolásra, kikapcsolódásra a területet, annak ellenére, hogy állapota igencsak sok kívánni valót hagy maga után: átláthatatlan úthálózat, leromlott állagú infrastruktúra várja az ide látogatókat.

 

A fejlesztést Újbuda Önkormányzata több lépésben valósítja meg, a várható ütemezést és a látványterveket Hoffmann Tamás polgármester, valamint a tervezők, az s73 Tájépítész Iroda és az Archikon Kft. mutatta be a sajtótájékoztatón. A kerület polgármestere kiemelte: a tervezés során hangsúlyos szerepet kapott az ökodizájn, a környezettudatosság és energiahatékonyság, valamint az akadálymentes használat.

Olyan szabadidőközpontot igyekeztünk a Bikás parkba tervezni, amely a környező lakótelepek ellenpontjaként közelebb visznek minket természeti környezetünkhöz, ahol mindenki otthon érzi magát a természetben. Az építmények emberközeli léptéke, a természetes anyagok használata barátságosságot sugall, tartózkodásra ösztönzi az ide látogatókat. Az infrastruktúrát a passzív ház tervezési alapelvei mentén alakítjuk ki, és így az energiaellátás nemcsak környezettudatos, „zöld” módon valósulhat meg, hanem alacsonyabb bekerülési és üzemeltetési költséget is eredményez. Mottónk éppen ezért: Bikás park – Újra otthon a természetben!” – hangzott el a helyszín bemutatása során.

[nggallery id=17]

A tervezésről részletesen az s73, az „Év Tájépítésze” díjjal kitüntetett iroda vezető tervezője, Balogh Péter István, valamint az Archikon Kft. részéről Nagy Csaba, építész ügyvezető tartottak prezentációt. A tervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy a meglévő állapotból az értékes és jól használható elemeket (fák, játsztótér, pihenőkertek) a tervek megőrzik, azokat továbbfejlesztik. A szakemberek és civil szervezetek együttműködése révén a park nagy vonzerővel bíró új funkcióit úgy alakították, hogy mindenki megtalálja a leginkább kedvére valót.

„A beruházás igazi értékét a közösségben való gondolkodás adja, mintegy kialakítva ezzel Dél-Buda Millenáris parkját. A játszóterek, játszóház, sportpályák minden korosztály számára tartalmas és hasznos kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak, a kutyafuttatók megszépítésénél az eddigi tapasztalatok, észrevételek játszanak központi szerepet” – tette hozzá dr. Simicskó István, a XI. kerület országgyűlési képviselője.

A felújított növényzet, a mesterséges tó és az annak medréből kiemelt föld felhasználásával készülő napozódomb a csendes kikapcsolódási lehetőségek számát bővítik, és a városi tér súlypontjában majd egy kávézó áll. A teljes projekt befejezése Hoffmann Tamás szerint 2015-ben várható.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata


A „Bikás-domb” története

A Bikás-domb 1974-ben épült, a Kelenföldön lévő lakóteleppel párhuzamosan. 1981-ben került a domb tetetjére a Monda nevű szoborcsoport, Kiss István alkotása, amely valójában három szürkemarhát ábrázol. Eredetileg a szarvuk között a Napot, a Holdat és a csillagokat jelképező díszek álltak. A domb legendája szerint, a „lakótelep építésekor egy teherautó úgy megsüllyedt a sárban, hogy már nem tudták kihúzni, ezért ráhordtak mindenféle építési törmeléket, sittet, így alakult ki a nyolc méter magas domb”.