Kullancs veszély

Ugyan elég hideg és havas telünk volt az idén, mégis sok helyen találkozhattunk kullancsokkal. Kutyások, állatorvosok egyaránt arról számolnak be, hogy a kullancsok még a hidegben, sőt a térdig érő hóban is aktívak voltak. Most, hogy már egy kicsit melegszik az idő még több kullancsra számíthatunk.

A kullancsok számára a vér alapvető fontosságú táplálék. A nőstények, a hímek és a fiatal fejlődési alakok is vérszívó életmódot folytatnak. A nősténykullancsoknak nagyobb mennyiségű vérre van szükségük elsősorban  a peterakás időszakában.  A kullancsok csípésük során érzéstelenítő és véralvadásgátló tulajdonságú nyálukat fecskendezik be a szúrási csatornába. A nyálmirigyükben lévő kórokozók ekkor jutnak át az egészséges áldozat szervezetébe.

 Jobb a csípéseket időben megelőzni.

 A kullancscsípés elleni védekezésre szólít fel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében, hangsúlyozva, hogy a kullancs által okozott vírusos agyvelőgyulladás esetében van védőoltás.

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra is, hogy a patikában kapható teszt, amely a Lyme-kórokozót képes kimutatni, nem ad százszázalékos bizonyosságot, nem alkalmas az ember betegségének megállapítására. Ha a kullancscsípés után betegségtünetet – például bőrtünetet, izomfájdalmat, lázat, fejfájást – tapasztalunk, orvoshoz kell fordulni.

 A kullancsok elleni védekezés fontossága állatok esetében sem lehet vita tárgya.

 Az általuk okozott fertőzések elsősorban kutyánál, de ritkábban macskánál is komoly megbetegedéseket okoznak.

Jelenleg a két legjobb módszer a gyógyszeres nyakörvek és a nyakba cseppenthető készítmények, úgynevezett „spot-on”-ok használata. Ezenkívül nem szabad lebecsülni a mechanikus eltávolítás fontosságát sem, vagyis hogy sétáltatás után a kutyák szőrét sűrű fogú fésűvel átfésüljük. Ez önmagában nem jelent megbízható védelmet, de még a nyakörvek és a spot-onok mellet is érdemes elvégezni.

Fontos tudni azt is, hogy még a legmegbízhatóbb védelem sem jelent 100%-os megbízhatóságot nincsen „legjobb” készítmény. Minden készítménynek van előnye és gyengéje, így ezek kiválasztásakor ajánlott az állatorvos tanácsát kérni. Egyes szerek hatékonysága állatonként is különböző lehet, vagyis vannak olyan állatok, amelyeknél az egyik jól bevált márkás készítmény nem, vagy csak korlátozott mértékben működik, míg egy másik teljes hatékonysággal. Így ha valamelyik készítménnyel nem vagyunk elégedettek, akkor váltsunk egy másikra.

Nagyon fontos, hogy csak az adott fajnak (kutya, macska) megfelelő szert használjuk! Ez különösen igaz a spot-on cseppekre. Véletlen sem szabad macskára cseppenteni kutyának való készítményt, súlyos mérgezést okozunk vele!

MTI, parkallatorvos.hu

Írta: Szepesi Klára