Az ÁNTSZ ellenőrzi a betiltott gyógyszereket a boltokban

olcsóbb gyógyszerekAz ellenőrzések során az ÁNTSZ azt vizsgálta, hogy a boltokban valóban lekerültek-e a polcokról azok az étrend-kiegészítők, amelyek forgalmazását korábban már megtiltották. Ezek a termékek ugyanis veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

Vannak olyan fogyasztószerek, amelyeket még mindig meg lehet rendelni az interneten, pedig az egész Európai Unióban tilos forgalmazni. A bizonytalan eredetű csodaszerek elárasztják az internetet.Az ÁNTSZ szerint a készítményekkel az a probléma, hogy például a gyors fogyást ígérő étrend-kiegészítőkben gyakran gyógyszerösszetevő található, ez azonban tiltott. A gasztroenterológus szerint az ilyen termékek a legveszélyesebbek.

Az alapvető probléma az, hogy nem tudjuk, ténylegesen mit tartalmaznak, milyen összetételben és milyen koncentrációban a fogyasztószereket, ha egyáltalán azok, amik bennük vannak. Sajnos ezeket a termékeket nem vizsgálják be, pedig befolyásolják a hormonrendszert, például megváltoztatják az anyagcserénket és nem kívánatos idegrendszeri hatásai lehetnek – fejtette ki Szerémy Zsolt. Az ÁNTSZ azért indított ellenőrzést, hogy kiderítse: hol lehet még vásárolni az egészségre káros szerekből.

Több mint 860 ellenőrzést végeztek a kollégáink, kereskedelmi üzletekben, drogériákban, gyógyszertárakban és bioboltokban. Két olyan terméket találtak, amelyben a forgalomból már kitiltott szer volt – magyarázta Szabó Enikő, az ÁNTSZ munkatársa. Az ÁNTSZ azt kéri, mindenki csak biztos helyről származó, magyar nyelvű címkével ellátott terméket vásároljon.

Richpoi.com