Kamerák a metrókocsikon

foto: iho.hu

foto: iho.hu

Hétvégén már csak az új szerelvények közlekednek a 2-es metró vonalán. Az Alstom-kocsikon eddig többnyire szoftverhibák jelentkeztek, amelyeket a francia gyártó garanciálisan kijavított. A járműveket bekamerázták, ahogy a Combino-villamosokat is be fogják.

A 2-es metró vonalán március 15-től Alstom-kocsik közlekednek hétvégenként. Májustól hétköznap sem találkoznak már az utasok a 30-40 éves szovjet szerelvényekkel. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója szerint az új kocsikon eddig főként szoftverhibák jelentkeztek, amelyeket a francia gyártó garanciálisan kijavított.

– Összességében körülbelül 400 millió forinttal drágítja meg a BKV működését az, hogy új metrószerelvények közlekednek. Ez első sorban abból adódik, hogy ezekre a karbantartás, amit a gyártó végez, drágább, mint amit korábban ezeken az orosz szerelvényeken végeztek – nyilatkozta a Hír TV-nek Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója.

A használható szovjet kocsik a 3-as metró vonalán járnak tovább, az elöregedett szerelvényeket pedig fémhulladékként eladják. A kiemelt biztonsági kockázatú rendezvényekre, például futballmeccsekre is a bekamerázott, új szerelvények viszik majd a szurkolókat, nézőket. Kamerát szerelnek a 4-6-os villamos vonalán közlekedő Combinókra is. Így a hasonló karcok és graffitik idővel eltűnhetnek a járművekről.

– Folyamatosan rögzíti az utastérben zajló eseményeket, és ha bármilyen probléma fölmerül, akkor ezeket a felvételeket vissza lehet nézni, és ha szükséges, a hatóságoknak azonnal át lehet azokat adni intézkedésre – tette hozzá Vitézy.

Bár március közepétől a BKV hajóin a nyári menetrend érvényes, a hétvégén egy hajó sem futott ki a Dunára. A szolgáltatás drágul, a májusi szezonkezdettől a jegy ára 450 Ft-ról 750 Ft-ra emelkedik. A 15 év alattiak 550 forintért utazhatnak. Hétköznap a hajójáratokra továbbra is érvényes a BKV-bérlet.

MNO