Őrmezőig is eljutott a 4-es metró

metro 4 teszt | foto: ujbuda.huIdeiglenes közműépítési munkákkal megkezdődött az M4-es metró Kelenföldi pályaudvar állomásához kapcsolódó őrmezői kijárat építése, illetve a Péterhegyi út egy szakaszának átépítése. A most indult munkák elsődleges célja Őrmező és az új metróvonal közvetlen kapcsolatának biztosítása.

A közel 3 milliárd forintból megvalósuló beruházás a szerződés szerint egy éven át zajlik majd, határidőre történő befejezése előfeltétele az új metróvonal jövő év első felére tervezett utasforgalmi próbaüzemének.

Az M4-es metró projekthez kapcsolódó egyik legfontosabb felszíni beruházás az őrmezői intermodális – azaz több közlekedési ágazat csatlakozására épülő – csomópont megépítése. A metró kijáratához csatlakozó helyi és helyközi autóbusz-pályaudvar, továbbá a közel 500 férőhelyes P+R parkoló és a 120 B+R kerékpártároló tervezését is magában foglaló pályázati eljárás jelenleg is folyamatban van, a pályaművek benyújtásának meghosszabbított határideje 2013. március 4-e. Erről bővebb tájékoztatás a Budapesti Közlekedési Központ honlapján olvasható.

A vállalkozó február közepén kapott hozzáférést a munkaterülethez, a szerződés értelmében 53 héten, azaz valamivel több, mint egy éven át tartó kivitelezés a napokban az ideiglenes közműépítési és vésési munkákkal kezdődött el. A nyertes konzorcium szerződéses feladatai között szerepel a kijárati műtárgy kivitelezésén túl a kapcsolódó szellőzőkivezetés megépítése, a jövőben döntően szervizútként funkcionáló Péterhegyi út felújítása 800 méter hosszban, ideiglenes (közös helyi és helyközi) buszvégállomás kialakítása, valamint a majdani végleges autóbusz terminál és P+R parkoló földmunkáinak elvégzése is – utóbbi két eleme a szerződésnek a tervpályázat lezárását követően az abban foglalt munkák meggyorsítását hivatott szolgálni.

Újbuda Média/MTI