Fórumot tartottak a Közösségi Kertekről

Őrmező közösségi kertLakossági fórumot tartottak az Őrmezei Közösségi Házban február 19-én. A téma Újbuda első közösségi kertjének létrehozása volt. A tervekről és a korábbi tapasztalatokról a Városi Kertek Egyesület elnöke, Rosta Gábor tartott előadást. Az eseményen jelen volt Hoffmann Tamás polgármester, Junghausz Rajmund és Endrődi József önkormányzati képviselők.

Elkészült egy mintakert és végigcsináltunk egy teljes szezont Kispesten. Kialakult az a tudásbázis, amit mostantól Budapesten 6-8 kerületben fogunk tovább vinni. Az elvárásaimat messze fölülmúlták a kispesti tapasztalatok. Mind a terményeket, mind a közösség alakulását illetően. A lakótelepi környezetben egymást nem ismerő emberek, nem is nagyon köszönnek, egymástól elidegenedve élnek. A kispesti kert pedig 26 családot hozott össze – foglalta össze Rosta Gábor.

A Neszmélyi út és a Menyecske utca között fekvő egykori játszótér helyén kerül kialakításra a közösségi kert, ahol a majdnem ezer négyzetméteres területen, 34 darab 7 négyzetméteres családi parcella kap helyet. A zárható, kerítéssel körbevett kertben lesz vezetékes víz az öntözéshez, és egy külső közösségi tér is kialakításra kerül majd.

Ez a jelenleg parlagon fekvő terület egykor játszó tér volt, de már nagyon régen balesetveszély miatt elbontásra került. Most viszont nagyon szeretném, ha minél előbb megvalósulna ez a kert. Őrmezőn sok jól működő kis közösség van, de négyzetméterre, a lakók számára levetítve ez még mindig nem elég – tette hozzá Junghausz Rajmund.

Az első lakkossági fórumon már megkezdődött a jelentkezők regisztrálása, ahol 16-an ki is töltötték a szükséges papírokat. A tervek szerint áprilisban megindul a kertépítés, és májusban lesz az ünnepélyes megnyitó.

A közösségépítés mellett nem lebecsülendő az a lehetőség sem, hogy olyan zöldségeket is meg tudnak termelni az itt lakók, amit egyébként meg kellene venniük a piacon. Remélem ez a kis kert jó minta lesz mások számára. Ha a kerület többi részén is vannak olyan helyek, ahol a feltételek adottak, szeretném bátorítani az ott lakókat, hogy alakuljanak még ilyen kiskertek – tette hozzá Hoffmann Tamás.

A Kelenvölgyi Református Egyházközség is tervezi egy hasonló szisztémájú templomkert kialakítását. A Városi Kertek Egyesülete pedig az ELTE Füvészkerttel közösen oktatási programokat indít az idei évtől kezdődően, melyek között egy Városi kertész tanfolyam is szerepel.

Újbuda Önkormányzat Sajtóiroda