Audi-járműszimulátor a BME-n

Az intelligens gépjárművek kutatását segítő szimulátort épített az Audi Hungaria Motor Kft. és a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) – közölte az autógyártó társaság és a BME keddeni közleményében.
Az intézménynek adományozott Audi TT tesztautó alapjaira a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara egy speciális járműszimulátor rendszert fejlesztett ki. “A jármű-szimulátor rendszer kiváló eszköz a hallgatók számára, hogy magas színvonalú képzésben részesüljenek és ezáltal megfelelő alapot teremtsenek jövőbeli karrierjükhöz. A jól képzett mérnökök nálunk különösen keresettek” – idézi a közlemény Rozman Richárdot, az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatóját.A BME közlése szerint a Magyarországon egyedülálló szimulátort az egyetemi oktatásban minden járműmérnök hallgató használni fogja. A megvalósítás során kihívást jelentett a jármű normál üzemképességének megtartása, hiszen a szimulátor-funkciókat oly módon kellett megvalósítani, hogy azok ne befolyásolják a jármű hagyományos használhatóságát, önálló mozgásképességét.

A szimuláció során a valós időben érkező bejövő adatok segítségével a vezérlő szoftver – amely tartalmazza a gépjármű hajtásláncának, fékrendszerének, kormányrendszerének, kerekeinek, futóművének nagy bonyolultságú modelljeit – egy szintén valós idejű animációt készít a járműről és környezetéről, amelyet kivetít a jármű szélvédője elé, ezzel téve teljessé a vezetési élményt.

Az Audi Hungaria 2003 óta a BME partnere; ennek részeként számos kutatási projektben dolgozik együtt. A mérnökképzés, motoranalízisek, számítógépes szimulációk mellett fontos szerepet kap az új vizsgálati módszerek alkalmazása és fejlesztése is.

richpoi.com