Újbuda a legnépszerűbb a lakásvásárlók közt

Szeretnék további friss híreket kapni!

 

Újbuda- Bikáspark

A budai kerületek iránt összességében csökkent az érdeklődés, Újbudának azonban sikerült átvenni a vezető szerepet a fővárosi rangsorban. A legtöbb értékesített lakás továbbra is 40-60 nm-es, és 5-10 millió forint között cserél gazdát, derül ki a Duna House júliusi Barométeréből.

A budai kerületek iránt összességében csökkent az érdeklődés júniushoz képest, ám Újbudának az előző havi 20 %-os érdeklődési szint után, a júliusi 19 %-kal sikerült megőriznie a legkeresettebb kerület címet. Budához hasonlóan a Belvárosban is csökkenés figyelhető meg az érdeklődés tekintetében. A belső kerületek kivételével azonban pesti oldalt nagyobb érdeklődés övezte, még a kevésbé keresett külső kerületeknél is csekély növekedést mutatott ki az index az előző hónaphoz képest. Mindezek mellett továbbra is a XI. és XIII. kerületek vannak az érdeklődők fókuszában.

Újbuda lett a legnépszerűbb a lakásvásárlók körében

A júliusi Keresleti Index alakulása lehet a legérdekesebb adat a Duna House Barométer készítői szerint, ugyanis az általuk mért adatok alapján az "uborkaszezon" kellős közepén, a globális gazdasági bizonytalanság és a csúcsokat döngető svájci frank által terhelt időszakban markáns növekedés látható. Egy hónapról van mindössze szó, így trendfordulatról nem lehet beszélni, de érdemes a következő hónapokat is figyelemmel kísérni. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a Keresleti Index egy mennyiségi mutató, amely nem mutatja ki a vásárlói kör minőségét. Így könnyen előfordulhat, hogy a moratórium feloldása körüli médiafigyelem sokakat arra a gondolatra sarkall, hogy
most lehet olcsón ingatlant vásárolni, ám az érdeklődést végül nem követi valódi tranzakció. A tranzakciószám esésére és a kereslet növekedésére ez egy lehetséges magyarázat.

A Barométer adatai szerint, a tégla építésű lakások esetében csak a belvárosi (V, VI, VII.) kerületek tudták mintegy 4%-kal növelni az átlag négyzetméter árakat, a többi, vizsgált területen szintén csökkenés volt tapasztalható, még ha csekélyebb mértékű is, mint a panelek esetében.

 

A legnagyobb esés Buda esetében figyelhető meg, itt az átlag négyzetméter árak 13%-kal estek, viszont a fajlagos vételi ár nem változott. Ennek oka nem egy általános lakásár esés, hanem az, hogy júliusban Budán nagyobb arányban vásároltak felújítandó, vagyis olcsóbb ingatlant, mint az azt megelőző hónapban.

Júliusban a budapesti házak eladóinak kellett átlagban a legnagyobb irányár változást elszenvedniük, amelyet a vevők további nagymértékű alkuval sújtottak. De nemcsak Budapesten, hanem az agglomerációban és országszerte is inkább a házak, mintsem a lakások tulajdonosai számíthatnak a legerősebb alkukra.

portfolio.hu

 


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.