Problémamentesen zajlottak le az ünnepségek

Szeretnék további friss híreket kapni!

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az államtitkárság közleménye szerint a félórás tűzijátékot mintegy 300 ezren nézték végig a budapesti rakpartokról. A Nyitott Parlament programnak reggel 9 és este 6 óra között összesen 12 ezer 610 résztvevője volt, a többi szabadtéri rendezvényen több százezren fordultak meg - tette hozzá az államtitkárság.

Az állami programsorozat biztonságát felügyelő Operatív Törzs tájékoztatása szerint rendkívüli esemény sehol nem zavarta meg az ünneplést és a nyitott programokat; a tűzijáték után a tömeg rendben levonult a rakpartokról.

A fővárosi rakpartokat már a délutáni légiparádé és hajókarnevál idején megtöltötték a rendezvényekre odalátogató családok. A levegőben a Magyar Honvédség szállító helikopterei mellett Gripen-gépek, míg a Dunán a magyar történelem öt korszakát - Szent István korát, a reneszánszt, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat - megjelenítő díszletekkel ellátott hajók vonultak fel.

Az "Együtt az ország!" szlogennel megrendezett állami rendezvények közül a legnagyobb érdeklődést az idén három helyszínen - Budapesten, Debrecenben és Baján - egy időben, este kilenc órától tartott tűzijáték vonzotta. A budapesti közönsége többször is megtapsolta a látványosságot, a végén pedig ovációval értékelte a produkciót.

Több mint 12 ezren éltek a lehetőséggel, hogy az ünnep alkalmából a Parlament nyitott kapukkal várta az érdeklődőket. Akiknek nem volt türelmük kivárni az Országház előtt kanyargó hosszú sor végét, azok a Magyar Ízek Sétányán kóstolhatták végig a különböző tájegységek termékeit, ételkülönlegességeit és italait. A legtöbb érdeklődőt a Magyarország tortáját, a kecskeméti barackkal töltött kölestortát kínáló pontok vonzották.

A nemzet kenyerét Pécsváradon sütötték ki; a hozzávaló lisztet háromszáz hazai és határon túli magyarlakta helyről érkezett búza lisztjéből készítettek.

A hagyományos debreceni virágkarnevál is hatalmas tömegeket vonzott; a zsűri döntése értelmében a fehér zongorán játszó Liszt Ferencet ábrázoló virágkocsi nyerte meg a kompozíciók versenyét. Hortobágyon pedig az érdeklődők a hídi kirakodóvásárban válogathattak a népművészeti és kézműves portékák között. A kilenclyukú híd közelében telepedtek le mézeskalácsosok, szíjgyártók, kalaposok, fazekasok, fafaragók, késkészítők.

A hagyományos augusztus 20-i ünnepi tűzijáték adta az alkalmat, hogy az egész országnak bemutatkozzon az Országház új díszkivilágítása.

Az Országgyűlés Hivatala az Orczy Kultúrkert Egyesület Miénk a ház elnevezésű projektjét felkarolva hívott meg száz szerencsést, akik a lehető legjobb helyről, az Országház Vadásztermének erkélyéről követhették figyelemmel a fényjátékot. A kilenc órás kezdést megelőzően különleges idegenvezetés keretében megtekinthették a kupolateremben a Szent Koronát, ellátogathattak az Országgyűlés elnökének a nagyközönség előtt egyébként elzárt dolgozószobájába, és megkóstolhatták Magyarország tortáját, a kecskeméti barackkal töltött kölestortát is.

A tűzijátékoz az erkélyről csupán negyed óráig figyelték a vendégek, majd bevonultak az épületbe, hogy a kisgyerekek bekapcsolják a világítást - a nagyteljesítményű lámpáknak ugyanis tíz percre van szükségük, hogy teljesen bemelegedjenek. A pontos számításoknak köszönhetően így éppen a fényjáték befejeződésekor ragyoghatott fel először teljes pompájában az épület.

Maczó Balázs, az Orczy Kultúrkert Egyesület egyik vezetője az MTI-nek elmondta, céljuk, hogy felhívják az emberek figyelmét az Országház épületének szépségeire. Szeretnék elérni, hogy az emberek felfigyeljenek építészeti nagyságára és ne elsősorban a politikához kapcsolják. A Miénk a ház projekt az első akciójuk, a jövőben "padlástúrákkal" és egyéb érdekességek szervezésével készülnek folytatni tevékenységüket.

Hetiválasz


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.


Ez is érdekes lehet: