Óvjuk kezünket a túlzott munkától

Szeretnék további friss híreket kapni!

Amíg a kezünk egészséges, természetesnek és magától értetődőnek vesszük, hogy egész nap "dolgoztatjuk", a reggeli kávétöltéstől kezdve a lefekvés előtti fogmosásig. A kézfájdalom azonban a legegyszerűbb mozdulatot is fájdalmas megpróbáltatássá változtatja.

Kezünk felépítése igen összetett: inak, ízületek, csontok, erek és idegek együttese. Ezek mind ki vannak téve a fájdalommal járó betegségeknek és sérüléseknek.

A kéz fájdalmának számos oka lehet, a mechanikai sérüléstől a neurológiai eredetű rendellenességekig. Leggyakrabban artritisz (ízületi gyulladás) és egyéb ízületi problémák állnak a fájdalom és a csökkent mozgásképesség hátterében. Szintén gyakori az úgynevezett kéztőalagút szindróma. Az általános vélekedés szerint az ismétlődő mozdulatok miatti túlterhelés okozza, számos tanulmány azonban cáfolni látszik ezt.

A foglalkozással összefüggő csont- és izomrendszeri problémák a munkakörnyezet megfelelő kialakításával ezek részben megelőzhetőek.

Irodai munka esetén az ergonómikusan kialakított munkahely lenne a legideálisabb, ez sajnos még mindig nagyon ritka, ilyenkor a következők segíthetnek:

Gépelés közben igyekezzünk a csuklót megtámasztva, lehetőleg vízszintesen tartani, ne lógassuk és ne is emeljük felfelé. Hogy megfelelően tartjuk-e a kezünket, a következőképpen ellenőrizhetjük. Helyezzük az alkarunkat az asztalra, és ragasszunk egy sebtapaszt a csuklónkra hosszanti irányban. Majd kezdjünk el gépelni a billentyűzeten, ha azt érezzük, hogy a sebtapasz meglazul, vagy feszül, rosszul tartjuk a csuklónkat.

Óránként legalább egyszer álljunk fel az asztaltól, és nyújtózkodjunk egyet. A hosszabb szünetek között pedig pihentessük meg a kezünket felfelé néző tenyérrel az ölünkben. Telepíthetünk a gépünkre a pihenő beiktatására figyelmeztető programot.

Legyünk kritikával az új tervezésű billentyűzetek (például az osztott billentyűzet) és az ergonómikusnak hirdetett egerekkel. Csak több éves használat után fog eldőlni, hogy ezek valóban csökkentik-e a kezet érintő csont- és izomrendszeri problémákat.

A munkaállomás testreszabása

Az ergonómiával foglalkozó szakemberek módszereket dolgoznak ki a dolgozók egészségének és kényelmének javítására. Ők a következőket ajánlják a számítógépes munkát végzőknek.

Tartsuk az aktuális iratokat, a telefont, a billentyűzetet, az egeret és mindent, amire a munka során gyakran van szükségünk az asztalunkon egy síkban, könnyen elérhető helyen.

A monitor egyenesen előttünk legyen egy karnyújtásnyi távolságra, a képernyő felső széle legyen pontosan szemmagasságban, illetve picivel alatta. A billentyűzetet olyan magasságban tartsuk, hogy az alkarunk párhuzamos legyen a talajjal. A csukló egyenes és egyvonalban van az alkarral, a könyökünk 90 fokban behajlított és tartsuk a derekunk mellett.

Tartsuk az egeret a billentyűzet mellett, azzal egy magasságban, használhatunk esetleg csuklótámaszt.

A szék magassága legyen állítható, az elülső széle legyen lekerekített, megfelelő támaszt adó háttámlával. Az ideális ülőpozícióban a térd a csípőnél picivel alacsonyabban található, a lábak pedig stabilan a talajon, vagy a lábtartón helyezkednek el.

egeszsegkalauz.hu

 


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.