Google térkép már Androidon is

Szeretnék további friss híreket kapni!

Google térkép Androidra

A Google Térképen alapuló ingyenes navigációs szolgáltatás csak Android szoftvert futtató okostelefonokon működik és teljeskörűen csak mobilinternetes kapcsolattal lehet használni, amivel viszont takarékosan bánik, és indulás előtt wifin is lekérhetőek a tervezett útvonal alaptérképei. Erőssége a tervezésnél figyelembe vett dugófigyelő szolgáltatás és a gyalogosokat kiszolgáló, Budapestet lefedő tömegközlekedési útvonaltervező.

Csütörtök reggel hivatalosan is elindult a Google navigációs szolgáltatása Magyarországon, amely a Google Térkép (Maps) meglévő szolgáltatásain alapul, azonban a felhasználó aktuális helyzetének megmutatásán túl azt is képes jelezni, hogy a cél eléréséhez mikor melyik utcán és merre kell fordulni - mindezt akár hangbemondással is. A szolgáltatás magyar nyelvre állított Androidon magyarul, angolon csak angolul érhető el. A hangbemondás egyébként csak az  követendő irányokat mondja be (például: "száz méter múlva forduljon jobbra!") ékes magyarsággal, az utcanevek felolvasására csak angol kiejtéssel képes a program.

Csak androidos mobilon működik, de mobilnet nélkül is használható

A Google Térkép Navigációt egyelőre kizárólag a Google Android operációs rendszerű okostelefonokon lehet használni (1.6-os vagy újabb verzió esetén), iPhone-on  és más Mapset használó rendszeren nem. Az itthon kapható androidos telefonokon már korábban is megtalálható volt a navigáció szoftvere, de annak ikonjára kattintva a felhasználókat eddig olyan  üzenet fogadta, hogy a szolgáltatás hazánkban még nem elérhető.

A szolgáltatás használatához jól jön a mobilinternetes kapcsolat, de nem feltétlenül szükséges a folyamatos internetelérés. Az alkalmazás az útvonal összeállításakor tölti le a szükséges térképszelvényeket, és ezekkel dolgozik navigáció közben. Ha az otthoni wifi hatósugarában rakjuk össze a tervet, úgy mobil adatforgalmazás nélkül is használhatjuk a Térkép navigációt. A hosszabb utakra mindenképpen szükség van mobilos adatkapcsolatra, egy Budapest-Bécs utat már nem lehet előre elkészíttetni a wifire kapcsolt szoftverrel.

Forrás: [origo]

A nagyobb adatforgalmat generáló műholdképes nézetet sem lehet a fenti módszerrel lekérni, az és a teljes érdekeshely-adatbázist is tartalmazó "full extrás" térkép csak mobilinternet-kapcsolaton keresztül érhető el. Megfelelő nagyságú memóriakártya birtokában tulajdonképpen offline módon is lehet használni a Google navigációját, bár a gyorsítótárazott térképrészletek harminc nap után automatikusan törlődnek. A standard térképes nézet egyébként elég takarékosan bánik az internettel, egy városon belüli útvonal egy-két megabájtból megúszható, ráadásul ha ugyanazon az úton megyünk oda és vissza, csak egyszer tölti le az adatokat a Térkép.

Jelzi a dugót és a fővárosban tömegközlekedni is tud

Forrás: [origo]

A Google már korábban elindította a Térképen az egész ország fontosabb útjait lefedő forgalomfigyelő szolgáltatását, amely bár nem tévedhetetlen, még így is a leghatékonyabb dugófigyelő szolgálatás Magyarországon - a hagyományos GPS-ekkel használatos TMC szolgáltatás lefedettsége tapasztalataink szerint jóval kisebb. A Térkép navigáció él is ezekkel az adatokkal, arra próbálja vezetni a sofőrt, amerre a legkisebb a dugó.

Idén nyáron a Google térképre a BKV járatai is felkerültek, így a szoftver a gyalogosan közlekedőket is segíti, mivel a menetrendek birtokában képes megtervezni az útvonalat a tömegközlekedés használatával. A járdán gyaloglóknak a Térkép rezgéssel jelzi, ha az adott utcán be kell fordulniuk, így séta közben nem kell folyamatosan a telefon képernyőjét bámulni. A gyalogos navigáció meglehetősen akkukímélő, akár 2-3 órán keresztül is működik, a kijelző kikapcsolásának köszönhetően.

Origo

 


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.