Budapest Szíve napok szept. 2-3.

Szeretnék további friss híreket kapni!

A Budapest Szíve Program több egymással összefüggő projektből áll, melyek közül most két beruházás megvalósulását ünnepeljük. A „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése I. ütem” projekt mintegy 2,2 milliárd forintba került, amelyből 1,6 milliárd forint az uniós támogatás és a „Reprezentatív kaputérség kiépítése I. ütem”, amelynek költsége 3,1 milliárd forint, ehhez 2,6 milliárd forinttal járult hozzá az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja.

A felújítás most elkészült látványos eleme a „Reprezentatív kaputérség kiépítése I. ütem” projekt, melynek eredményeképpen az Astoria és az Anker köz közötti területen nemcsak a közművek újultak meg, de a Dohány utca és Deák Ferenc tér között „reprezentatív bulvár” alakult ki. Barátságos, emberléptékű terek, 8 méter széles zöldsáv, szélesített járda, hangulatos teraszok, kényelmes és esztétikus utcabútorok csábítanak sétára és pihenésre.

A projekt másik helyszíne a megújult Március 15. tér és környezete. A „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése I. ütem” projekt eredményeképpen a sétálók, a pihenni vágyók ismét eredeti hangulatában élvezhetik a pesti Duna-partot. A lábunk alatt a Duna vonala kanyarog. A teret borító burkolatba marva végigjárhatjuk a Duna vonalát, ahol megismerhetjük a folyó menti városokat és településeket.

 A falmaradványok és a romok a felújítás során csúszásmentes és fűtött üveglapok alá kerültek. A projekt keretében megújult a Piarista tömb is, a Piarista Konzorciumi partner közreműködésével. A téren megszűnt a parkoló, a teret így visszakapta a lakosság. A város és a folyó újból találkoznak egymással. Az épület is új életre kelt: földszintjén üzletek, szolgáltató és vendéglátóhelyek nyílnak meg. A korzó folytatásaként kiszélesítették a gyalogosok rendelkezésére álló felületet Ismét lehet sétálni a Piarista közben, amely így újra szervesen kapcsolódik a Kígyó utcával. Az átépítés nemcsak módosította a közút vonalvezetését az Apáczai Csere János utca vonalában a Belgrád rakparti csomópontig, de ki is egészítette egy új kerékpárút-szakasszal. A projektnek köszönhetően Budapest történelmi szíve ismét az itt élőké és a turistáké. A Duna-parti rész újdonsága, hogy folyamatos járdán sétálhatunk az Erzsébet híd alatt, és itt kerékpárút is készült.

 

 Programok a hétvégére:

Budapest Szíve hétvége 2011. szeptember 2-3.

Szeptember 2. - Városháza park

14:00–14:30 Ünnepélyes projektátadás, Tarlós István főpolgármester és Dr. György István főpolgármester-helyettes beszéde

15:00–15:30 Élő közvetítés a Március 15. tér átadásáról

16:00–17:00 Vendégségben Budapesten

Milyennek látnak minket, budapestieket és hogy érzik magukat nálunk a magyar fővárosban élő, tanuló külföldiek? Budapesten dolgozó, tanuló egyetemi hallgatókat, külföldi munkavállalókat hívunk a színpadra 16 órakor, akik mindent elmesélnek rólunk, élményeikről. A világ minden tájáról érkezett vendégek számára mindez maga a hétköznapok egzotikuma. Honnan jöttél? Ausztráliából, Nigériából, esetleg Thaiföldről? Most budapesti vagy Te is!

17:00–17:30 Várostörténeti beszélgetés Budapestről

Tudta, hogy valamikor közlekedett villamos az Erzsébet hídon? Vajon mikor állt át Budapest a jobboldali közlekedésre? Ha kíváncsi a válaszokra és hasonló érdekességekre, a várostörténeti beszélgetések program Önnek is szól!

17:30–18:30 OTP Dumaszínház - Beliczai Balázs és Janklovics Péter

18:30–20:00 Budapest Csillaga tehetségkutató - I. elődöntő

Nem hiányozhatnak a műsorból a világváros legigazibb szórakoztatói, tehetségei, utcazenészei sem. 18.30-tól izgalmas tehetségkutató verseny első elődöntőjében vetélkednek a tehetségek. Edit Piaf hamisítatlan francia sanzonjaitól a blues zenén át a kemény rock műfajáig terjed az utcai műfaj repertoárja.

20:00–21:00 Belmondo zenekar

Szeptember 2. - Március 15. tér

15:00-15:30 Ünnepélyes projektátadás, Tarlós István főpolgármester és Rogán Antal, V. kerületi polgármester beszéde

17:00–18:00 Európai városok felvonulása

17.00-kor az európai nagyvárosok mutatkoznak be egy igazán különleges módon. A színpad a különböző országok karakteres viseleteit és zászlóit bemutató modelleké lesz. Természetesen a showból nem hiányozhatnak az izgalmas helyi történetek és vidám anekdoták sem.

 18:00–18:30 Ó azok a régi szép idők: jelenetek a 100 évvel ezelőtti Budapest életéből

18:30–19:30 Hot Jazz Band

Szeptember 3. - Városháza park

Családi Nap: Szeptember 3-án, szombaton már kora délelőtt folytatódik az ünneplés mindkét helyszínen. 10 órakor kinyitnak az árusok, a Töki Pompos és kürtöskalács illata lengi be a teret. Egész nap folytatódnak a programok, koncertek, és az igazi belvárosi Show. A gyerekeket mobil játszóház és ugrálóvár, a szülőket pedig fínom ízek várják a felállított vendéglátóhelyeken.

11:00–11:30 A bringám és én - Kerékpáros szépségverseny regisztráció

11 órától különleges szépségversenyre regisztrálhatják magukat a kerékpárosok. Keressük azt a biciklist, aki legjobban passzol a bringájához, vagyis a legtrendibb, legjobban harmonizál öltözéke és a kerékpárja. Legyen akár fiú, akár lány, egész nap regisztrálhatnak a kerékpárosok egy virtuális háttér előtt. A jelentkezés mindössze 3 perc, a Budapest Pavilonban található hoszteszeknél történik, és egy virtuális, budapesti háttér előtt készül mindenkiről 1-1 fotó, amely a Facebookra is felkerül. Aki délután 17.00-ig a legtöbb lájkot kapja, értékes nyereményekben részesül.

11:30–13:30 Budapest Csillaga tehetségkutató - II. elődöntő

A tehetségkutató második elődöntője zajlik a színpadon, majd este 18 órától a döntőben mérik össze tudásukat, képességüket a legjobbak, ahol aztán végképp kiderül ki Budapest Csillaga.

13:30–14:00 OTP BankáRock együttes

14:00–15:00 Ismered Budapestet? - Várostörténeti kvíz

Ha igen, akkor ott a helyed a Nagy Várostörténeti kvízjátékon. A sok száz kérdés és válasz még a legelszántabb lokálpatriótáknak is komoly szellemi kihívást jelent majd. Bárki megcsillogtathatja várostörténeti tudását a játékban, amely persze nem véresen komoly. A jó hangulatról a látványos show-elemek és az értékes nyeremények gondoskodnak majd.

15:00–16:00 OTP Dumaszínház - Dombóvári István

16:00–17:00 Szívdobbanás

Budapest rohanó világváros, ahol mégis a legromantikusabb történetek esnek meg a legkülönbözőbb emberekkel. Hogy ez mennyire így van, arról beszélnek majd fővárosiak.

17:00–18:00 A bringám és én - Kerékpáros szépségverseny eredményhirdetés

18:00–20:00 Budapest Csillaga - DÖNTŐ

20:00–21:00 Ladánybene 27

Szeptember 3. - Március 15. tér

Családi nap: A Március 15. téren is egész szombaton várja a családokat és az erre sétálókat a fellépők és hangulatos programok, valamint a finom ízek egész kavalkádja, a gyerekek részére kreatív játékok és kézműves foglalkozások várnak.

10:00–12:00 Budapest Királynője szépségverseny

10 órától a női szépségé lesz a megszépült tér, megválasztjuk Budapest Királynőjét. A kifutón a legendásan szép pesti lányok vonzzák majd a tekinteteket. Akár a város leghosszabb padjáról is figyelhetjük a látványosságot. Ilyet biztosan nem láttak a Contra-Aquincum évezredes kövei sem!

12:00–13:00 Múlt századi budapesti sanzonok

13:00–14:00 Európai városok felvonulása

14:00–15:00 OTP Dumaszínház - Felméri Péter

15:00–16:30 Budapest és a környezetvédelem – hulladékruha bemutató

15 órakor különleges látványosságot ígér a vendégeknek a hulladékanyagokból készült ruhákat felvonultató divatbemutató. Újságpapír, műanyagpalack, nejlonzacskó, mind-mind öltöztet. Hogy hogyan? A helyszínen mindenki megláthatja. Egy igazi show a környezetért!

16:30–18:00 Várostörténeti kvíz

Ismét a játéké a színpad, hiszen a csodálatos budapesti panoráma előtt különleges kérdésekkel vár minden résztvevőt a Nagy Várostörténeti kvízjáték.

18:00–19:00 The Twist

18 órakor kezdődik a Twist együttes koncertje, mely biztosan mindenkit táncra csábít a megújult Március 15. téren. Magyarország elsőszámú indie szupergruppja. Túlmisztifikált öndefiníciók és stílus-meghatározások helyett marad maga a „főnök”: a dal. A zenészek a hatvanas évek ihletett beatzenéjét, adrenalin-pszichedeliáját keresik, miközben persze sok minden rájuk ragadt abból, ami „mellesleg” az elmúlt negyven évben történt a pop vagy rockzenében.

budapest.hu

 


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.