A nőkre veszélyesebb a dohányzás, mint a férfiakra

Dohányzás

A férfiakhoz képest huszonöt százalékkal gyakrabban lesznek szívbetegek a nők a dohányzás következtében. Több orvosi kutatás 2,4 millió résztvevőjének adatait elemezték a szívbetegségekre vonatkozó rizikófaktorok alapján. amerikai és ausztrál szakemberek, akik eredményeiket csütörtökön publikáltak a The Lancet című neves brit orvosi szaklapban.

Az elemzésből kiderült, hogy a dohányzó nőknek huszonöt százalékkal nagyobb esélyük van a koszorúér-betegségekre, mint a dohányzó férfiaknak.
Az egyelőre nem világos, hogy a nemek közti különbség ezen a téren biológiai eredetű, vagy egyszerűen az eltérő dohányzási szokásokon alapszik.
“A dohányzásellenes kampányoknak mindenesetre különleges figyelmet kellene fordítaniuk a nőkre, ezen belül is a fiatal korosztályra” – vélik a szakemberek.

[poll id=”11″]

“A cigarettázás a koszorúér-betegségek kialakulásának legfőbb oka szerte a világon. Ez a jövőben is így marad, amennyiben a világ népességének azon csoportjai, amelyek eddig kevésbé voltak érintettek a dohányzásban, az eddigiekhez hasonló arányban kezdenek rászokni erre a szenvedélyre. Elsősorban az alacsony illetve közepes GDP-vel rendelkező országokban élő fiatal nők nyúlnak egyre gyakrabban a cigarettához” – fejtette ki tanulmányában Rachel Huxley és Mark Woodward, a Minneapolisi illetve a Sydneyi Egyetem munkatársai.

A közvélemény-kutatások szerint Európában a legtöbb tizenöt éves Ausztriában dohányzik: ebben a korban minden negyedik fiatal nyúl cigarettához rendszeresen. Az osztrák lányoknak harminc százaléka, az osztrák fiúknak pedig huszonnégy százaléka dohányos.

informed.hu