A műegyetemi tűz áldozataira emlékeztek

Szeretnék további friss híreket kapni!

Műegyetemi megemlékezés

Szirénával, felvonulással és koncerttel emlékeztek a Budapesti Műszaki egyetem lőterének oltása közben meghalt három tűzoltóra. Öt éve, augusztus 8-án csaptak fel a lángok az egyetem központi épületének pincéjében.

 

Elhunyt bajtársaikért szóltak a szirénák a Műegyetem épülete előtt. Motorokkal és tűzoltóautókkal indult felvonulás a Hősök teréről, az öt évvel ezelőtti tragédiára emlékezve.

2006 augusztus 9-én Magyarország legsúlyosabb tűzoltó-katasztrófáját az okozta, hogy a mentésre érkező tűzoltók a sűrű füstben eltévedtek, légzőkészülékükből pedig kifogyott a levegő.

Bajtársaikat eszméletlenül fekve találták, és erejüket megfeszítve próbálták kijuttatni őket a pincéből – mesélte az egyik tűzoltó, aki annak a csapatnak volt a tagja, amely rátalált a bent rekedtekre. Mint mondta, nehezen élték meg, hogy hármukon már nem tudtak segíteni.

Erdős Antal, a fővárosi tűzoltóparancsnok szakmai helyettese szerint az esetből sokat tanultak. Sok a fiatal tűzoltó, akiknek talán ez a nap is arra világít rá, hogy „ez nem egy filmforgatás (…), ez a meztelen valóság” – fogalmazott.

A megemlékezéseket ötödik éve szervezi a Tűzoltókért Alapítvány. Most egy emlékműre gyűjtenek, mondja Hócza György elnök. A Szent Flóriánt ábrázoló szobrot Szolnokon, a Versegi parkban állítanák fel.

MR1 Kossuth rádió


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.