900 millió Ft-ért pompázik a Parlament

Szeretnék további friss híreket kapni!

Parlament díszkivilágítás

Kedden este tíz óra előtt nem sokkal már a szemközti Batthyányi téren elfoglalt poltpozíciójukból rajtoltak a fotósok és kamerások, hogy megörökíthessék, hogyan fog fénybe burkolózni az Országház az ünnepet követően.

Azt már májusban megírta az [origo], hogy a korábbi Költségvetési Tanács felszámolásával fennmaradó mintegy 470 millió forintot eredetileg a költségvetés átláthatóságának erősítésére, az új törvények hatástanulmányaira fordították volna, de aztán az Országgyűlés Hivatala nem teketóriázott sokat, és a többi felhalmozott pénzhez hozzádobva inkább a díszkivilágítás megvalósítása mellett döntött.

Az épület dunai homlokzatának, az alsó- és felsőházi termei tetőzetének, az épületvégi tetőzeteknek, a kupolának és a kőtornyoknak új megvilágításának teljes költsége végül 900 millió forintra rúgott - ennek az eredményét láthatjuk a képen.

 

Parlament díszkivilágítás

Ez most csak egy főpróba volt, de annyi már most világossá vált, hogy a fényár is erőteljesen világos, mármint az eddigiekhez képest: ahogy eddig csak a kupola kapott hangsúlyt alulról érkező fehér fénnyel, addig most a nátriumlámpás megoldás aranysárga árnyalatba borítja a teljes épületet. "A díszvilágítást az Országház dunai panorámában betöltött kiemelkedő szerepének megfelelő kellett megtervezni, hogy az este is egyensúlyt tudjon tartani a Budavári palota és Mátyás templom - Halászbástya látványával, ugyanakkor az is fontos szempont volt, hogy a Kossuth térre érkező vendégeket kellemes esti kép fogadja" - szólt az indoklás a tervezési szerződés műszaki leírásában.

Lehet szeretni, nem szeretni és különféleképpen véleményezni, de az biztos, hogy augusztus huszadika után ez a látvány fogja fogadni a fővárosba érkező turistákat.

nyugat.hu


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.


Ez is érdekes lehet: