Vigyázz otthonodra távollétedben is

Szeretnék további friss híreket kapni!

Bár bezárod magad után az ajtót, és azt hiszed minden rendben lesz, jobb ha néhány dologról előre gondoskodsz, nehogy valami baj történjen távollétedben. A legfontosabb teendőd, hogy adsz egy kulcsot valamelyik szomszédnak, vagy egy viszonylag közel lakó barátnak, akik rendszeres ki tudják üríteni a postaládádat, így nem szúr szemet a kiömlő levél rengeteg.

Ha nem szomszédnak adod a kulcsot, legalább a barátod telefonszámát add meg neki, hogy ha baj van, akkor valaki gyorsan ki tudja nyitni a lakást (pl.: csőtörés esetében).

A redőnyt érdemes leeresztve hagyni, így a meleget is jobban kinn tudod tartani, de kérd meg barátodat, hogy időnként néhány napra húzza fel, ne látszodjon, hogy semmi mozgás nincs a lakásban.

A vizet mindig zárd el a lakáson belül található nagyobb elzáró csapokkal, így kellemetlen csőtörés esetén sem lehet nagyobb gond. Kivéve, ha a felső szomszéd áztat el, de nyaralás előtt ilyenre  még csak ne is gondolj.

Az elektromos berendezéseket húzd ki a konnektorból, csak azokat hagyd áram alatt, melyekre feltétlenül szükség van, mint például a hűtő.

Mielőtt elutazol a hűtőszekrényből dobáld ki azokat az élelmiszereket, melyek biztosan megromlanának amíg távol vagy. Nem árt, ha néhány tartós élelmisszerrel azonban feltöltöd, hogy legyen mit enni, ha hazatérsz és nem a tök üres hűtő fog várni.
A nyílászárokat indulás előtt ellenőrízd, nehogy egy ablak is nyitva maradjon.

Hosszabb távollét idejére a növényeket mindig költöztesd olyan helyre, ahol nem éri őket közvetlen napfény. Vigyázz, nehogy abba a hibába ess, hogy túl sötét szobába helyezed őket, mert a teljes fényhiány is árthat nekik! Ma már könnyedén hozzájuthatsz kertészeti áruházakban vízmegkötő tulajdonsággal rendelkező talajjavító adalékokhoz. A speciális gél állagú anyagot szárazon vagy megnedvesítve szórd a földre, majd alaposan locsold meg. Az így megduzzadó anyag két hétre elegendő vizet tárol el magában. A földbe kevert gél pedig akár 5 évig is javíthatja a talaj vízmegtartó tulajdonságát, utána pedig egyszerűen lebomlik.

Palack segítségével is megoldhatod ezt a problémát: tisztára mosott üveget vagy ásványvizes palackot tölts meg vízzel. Kalapács és egy nagyobb szög segítségével lyukaszd ki a kupakját, csavard rá, fogd be a lyukat majd ügyesen fordítsd fejtetőre, és óvatosan nyomd a virágföldbe. Folyamatosan fogja adagolni az öntözővizet, akár egy automata.

pink.hu

 


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.