Vigyázz otthonodra távollétedben is

Bár bezárod magad után az ajtót, és azt hiszed minden rendben lesz, jobb ha néhány dologról előre gondoskodsz, nehogy valami baj történjen távollétedben. A legfontosabb teendőd, hogy adsz egy kulcsot valamelyik szomszédnak, vagy egy viszonylag közel lakó barátnak, akik rendszeres ki tudják üríteni a postaládádat, így nem szúr szemet a kiömlő levél rengeteg.

Ha nem szomszédnak adod a kulcsot, legalább a barátod telefonszámát add meg neki, hogy ha baj van, akkor valaki gyorsan ki tudja nyitni a lakást (pl.: csőtörés esetében).

A redőnyt érdemes leeresztve hagyni, így a meleget is jobban kinn tudod tartani, de kérd meg barátodat, hogy időnként néhány napra húzza fel, ne látszodjon, hogy semmi mozgás nincs a lakásban.

A vizet mindig zárd el a lakáson belül található nagyobb elzáró csapokkal, így kellemetlen csőtörés esetén sem lehet nagyobb gond. Kivéve, ha a felső szomszéd áztat el, de nyaralás előtt ilyenre  még csak ne is gondolj.

Az elektromos berendezéseket húzd ki a konnektorból, csak azokat hagyd áram alatt, melyekre feltétlenül szükség van, mint például a hűtő.

Mielőtt elutazol a hűtőszekrényből dobáld ki azokat az élelmiszereket, melyek biztosan megromlanának amíg távol vagy. Nem árt, ha néhány tartós élelmisszerrel azonban feltöltöd, hogy legyen mit enni, ha hazatérsz és nem a tök üres hűtő fog várni.
A nyílászárokat indulás előtt ellenőrízd, nehogy egy ablak is nyitva maradjon.

Hosszabb távollét idejére a növényeket mindig költöztesd olyan helyre, ahol nem éri őket közvetlen napfény. Vigyázz, nehogy abba a hibába ess, hogy túl sötét szobába helyezed őket, mert a teljes fényhiány is árthat nekik! Ma már könnyedén hozzájuthatsz kertészeti áruházakban vízmegkötő tulajdonsággal rendelkező talajjavító adalékokhoz. A speciális gél állagú anyagot szárazon vagy megnedvesítve szórd a földre, majd alaposan locsold meg. Az így megduzzadó anyag két hétre elegendő vizet tárol el magában. A földbe kevert gél pedig akár 5 évig is javíthatja a talaj vízmegtartó tulajdonságát, utána pedig egyszerűen lebomlik.

Palack segítségével is megoldhatod ezt a problémát: tisztára mosott üveget vagy ásványvizes palackot tölts meg vízzel. Kalapács és egy nagyobb szög segítségével lyukaszd ki a kupakját, csavard rá, fogd be a lyukat majd ügyesen fordítsd fejtetőre, és óvatosan nyomd a virágföldbe. Folyamatosan fogja adagolni az öntözővizet, akár egy automata.

pink.hu