Tovább épülhet a kulturális városközpont Újbudán

A hivatal csütörtöki közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Hoffmann Tamás polgármester aláírta az Újbuda kulturális városközpont integrált városfejlesztési program elnevezésű pályázat támogatási szerződését.

Az önkormányzat az összesen 720 millió forintos beruházáshoz 564 millió forintos uniós támogatás lehívására vált jogosulttá, és ezzel megkezdődött az Újbuda kulturális városközpont történetének egyik legnagyobb szabású fejlesztése – írták. Közölték, a program alapvető célja Újbuda kulturális városközpontjának kiépítése, amelynek során az újbudai lakóknak a mainál kedvezőbb színvonalasabb közművelődési, szabadidő-eltöltési lehetőségeket tudnak kínálni, továbbá az idelátogatók, turisták számára is vonzerőt teremtenek.

A program részeként növelni fogják a gyalogos, azaz gépjárműforgalomtól mentes közterületeket, és pihenőhelyeket is kijelölnek. Az MTI elöször 2005 márciusában írt arról, hogy kulturális városnegyed kialakítását tűzte ki célul. Az elképzelések szerint a XI. kerületi Bartók Béla útnak ezt a szakaszát kávéházakkal, közösségi terekkel, galériákkal kívánják újra művésznegyeddé varázsolni. Idén februárban Kupper András alpolgármester azt közölte az MTI-vel, hogy a Bartók Béla úti, önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségeket hasznosítani kívánják; az ingatlanokba elsősorban a kortárs képzőművészeket bemutató kiállítóhelyeket, továbbá éttermeket, kávézókat, cukrászdákat várnak.

Egy terv. Kattints a képre.

A kerület tájékoztatása szerint az önkormányzat azt szeretné, ha az új kulturális létesítményekben kisebb koncerteket, színházi előadásokat, esetleg kamaraopera-előadást is be lehetne mutatni. A városvezetés szabadtéri fesztiválokat, köztéri szobrokat és egyéb látványosságokat is tervez a területre, így nemcsak a helyiségek, hanem az utcák és terek is megtelhetnek majd programokkal.

A kerület reményei szerint az új intézmények a környékbeli iskolák kulturális életét is színesítik majd, és akár helyszínei is lehetnek a művészeti alapképzés egy-egy különórájának. Hosszabb távon a Bartók Béla út környéki utcákat is bevonnák a programba, így Újbuda “belvárosa” kulturális negyeddé formálódhat. Ehhez azonban meg kell várni, amíg a 4-es metróhoz kapcsolódó felszíni építkezések befejeződnek a Móricz Zsigmond körtérnél, valamint a Szent Gellért térnél.

A városrészben lakott és alkotott rövidebb-hosszabb ideig Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond és Ottlik Géza író, valamint a két éve elhunyt Cseh Tamás zeneszerző és előadóművész. A tavaly újra átadott Hadik kávéház épületének tetőterében Csontváry Kosztka Tivadar festőművész élt.