Nehezen indult a strandszezon

Szeretnék további friss híreket kapni!

A naptár szerint nyár van, az időjárás azonban a kora tavaszt idézi, különösen a hétvégéken volt hideg, ami súlyos veszteséget okozott a fürdőknek és a kempingeknek. Az utóbbi években amúgy is csökkenő kihasználtság ezekben a napokban érthető módon nagyot zuhant. Némi vigasz, hogy a meteorológiai előrejelzés szerint fokozatosan visszatér a nyár és a hétvégén már igazi strandidő, kánikula lesz.

A pünkösdi hétvége óta gyakorlatilag minden hétvégén rossz volt az idő, sőt hét közben is alig volt két-három melegebb nap. Nem csoda, hogy elmaradoztak a vendégek a fürdőkből és a kempingekből, a helyzet a múlt hétvégén már annyira súlyos volt, hogy a nyolc állandó fürdőt és öt strandot üzemeltető Budapesti Gyógyfürdők Zrt. szombaton délben bezárta a fürdőket, és komolyan fontolóra vették, hogy vasárnap ki sem nyitnak. Végül kinyitottak a budapesti fürdők, de persze gyér volt a forgalom.

Szőke László, a Budapesti Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója szerint csak augusztus végén, szeptember elején lehet majd tudni, hogy az egész szezonban pontosan mekkora a bevételkiesés. Nyáron egy jó hétvégén 20-25 ezer vendégük van az állandó fürdőkben, mostanában azonban csak hat-hétezren dacoltak a hideggel. A fővárosi gyógyfürdőknek tavaly még csaknem 700 millió forint volt a veszteségük, két év alatt akarták elérni a nullszaldót, ambiciózus tervüket azonban keresztülhúzhatja az időjárás.

Szűcs Panni szóvivő kérdésünkre válaszolva közölte, hogy a rossz idő miatt a budapesti gyógyfürdők eddigi vesztesége százmillió forint. A társaság a működés átalakításának és az átszervezéseknek köszönhetően az idén jelentős megtakarításokat ért el. Ez a tartalék és a hőmérséklet, illetve a napsütéses órák számának emelkedése reményeik szerint idővel pótolni tudja a kedvezőtlen időjárás okozta forgalomkiesést.

Bajban vannak a balatoni kempingek is, hiszen már tavaly is komoly forgalomcsökkenést kellett elkönyvelniük. 2010-ben mintegy 64 ezer külföldi kempingezett a magyar tenger partján, ami 20 százalékos visszaesés 2009-hez képest. Kevesebb volt a belföldi vendég is, szám szerint 74 ezer, ez 10 százalékos csökkenésnek felel meg. A kempingek szállásbevétele egymilliárd forint volt tavaly. Arra, hogy mostani rossz idő mekkora kárt okozott, ők is csak később tudnak pontos választ adni. Az elsősorban fürdőhelyekhez kapcsolódó kempingek többségében természetesen visszaesett a forgalom.

A Balaton környékén összesen 44 kemping működik, a külföldiek körében az északi part, a hazaiak között a déli a népszerűbb. Azok számára, akiket nem riasztanak a félnomád körülmények, a kempingezés kétségtelenül a nyaralás olcsóbb formája. Míg egy négy tagú család számára egy bungalló vagy apartman bérlése a Balatonnál főszezonban legalább 16-20 ezer forint egy éjszakára, addig a kempingben átlagosan csak 4-6 ezer forintot kell fizetniük. Ennek ellenére tévhit, hogy a kempingezés olcsó, mert ma már csak kevesen választják a nomád sátrazást. A legtöbb kempingező full extrás lakóautóval érkezik vagy bungalókban és mobil házakban száll meg.

A fürdők és a kempingek üzemeltetői fellélegezhetnek, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ugyanis erős felmelegedés kezdődik, és a hétvégén már mindenhol 30 fok felett lesz napközben a hőmérséklet. Addig zivatarok is előfordulhatnak, de a hétvégén már sok napsütésre és kánikulára számíthatunk.

Népszava


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.