Megtalálták a vegyületet a napégésre

Szeretnék további friss híreket kapni!

Megtalálták brit kutatók azt a vegyületet, amely az emberi testben kiváltja a napégés miatti fájdalmat, és úgy vélik, felfedezésük új típusú fájdalomcsillapítók kifejlesztéséhez vezethet.

A kutatók szerint egykor képesek lehetnek gyógyszerekkel "kiütni" az anyag hatását, ami segíthet a krónikus fájdalomtól szenvedőkön.

Az önkénteseken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a CXCL5 jelű anyag akkor keletkezik, amikor a bőr megég a nap ibolyántúli sugárzása miatt - írták a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői. Az ibolyántúli sugárzás a bőr korai öregedését, különböző bőrelváltozásokat, végső soron rákot okozhat.

A vizsgálatban a King's College London kutatói tíz önkéntes vállalkozó bőrének kis felületét UV-B sugárzásnak tették ki, és hagyták leégni. Ezt követően kis mennyiségű mintát vettek a napégett bőrből és több száz, a fájdalommal ismerten összefüggő molekulára szűrték. Ekkor fedezték fel, hogy szokatlanul nagy koncentrációban van jelen a CXCL5 jelű vegyület.

Az eredmény azonban nem csupán a napégésről szól. "Reméljük, hogy egy lehetséges célpontra bukkantunk, melyet arra is hasznosíthatunk, hogy többet tudjunk meg más gyulladásos állapotokban jelentkező fájdalmakról, például az ízületi gyulladásról és a hólyaggyulladásról" - magyarázta Steve McMahon kutatásvezető.

A kutatók úgy vélik, a felfedezés egykor olyan új típusú fájdalomcsillapítókhoz vezethet, melyek segítenek a krónikus fájdalommal küzdő embereken - olvasható a BBC hírportálján (http://www.bbc.co.uk).

informed.hu


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.