Júliustól büntetik, ahol parlagfűvet találnak

Szeretnék további friss híreket kapni!

Talán nincs is ember, aki ne hallott volna a parlagfűről, hiszen az elsőre jelentéktelennek tűnő gyomnövény milliók életét keseríti meg. Magyarországon minden ötödik ember szenved pollenallergiában, közülük a legtöbben a parlagfűre érzékenyek. A parlagfű elleni védekezés néhány éve törvényi erőre emelkedett, így mindenki érdekeltté vált abban, hogy minél kevesebb nőjön az allergizáló gyomból.

Az önkormányzat kötelező feladatként végzi el a közterületek ápolását és kaszáltatását, de a magánterületekért már a tulajdonosok és földhasználók felelnek. A törvény szerint június 30-ig kell megakadályozni a parlagfű virágbimbójának a kialakulását, ezt az állapotot pedig a teljes virágzási időszak alatt fent kell tartani. Aki ezt elmulasztja, súlyos büntetésre számíthat.

[youtube]Xi9RP4Jpaco[/youtube]

Ha az önkormányzat virágzó parlagfüvet talál az ellenőrzések során, azonnal elrendeli a kényszerkaszálást. A munkálatok költségét ezután a tulajdonosra terhelik, de a törvényszegő más szankcióra is számíthat. Növényvédelmi bírságot kell fizetnie, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Egy átlagos, 1000 nm-es telekre általában 100 ezer forint büntetést kell fizetni. A rendszeres hatósági ellenőrzéseknek köszönhetően egyre kevesebb a kerületben a parlagfű, de mindig akadnak visszaesők is.

Újbuda önkormányzat sajtóirodaMiről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.