Fedezze fel újra a folyópartot!–A Duna Tanösvény

Szeretnék további friss híreket kapni!

A Duna Tanösvény nevű rendhagyó sétatúra útvonal október 3-ig várja a budapestieket és a turistákat a folyóparton a Margit híd és a Petőfi híd között. A 13 állomáson fiatal kortárs képzőművészek, grafikusok, fotósok, street art művészek, építészek munkái mesélik el a Duna történetét, jelenét és elképzelt jövőjét. A Duna Tanösvény utolsó állomása Újbudán található, de csak nézőpont kérdése, és máris kiindulópontnak tekinthető a sétához.

A Külügyminisztérium februárban pályázatot írt ki civil szervezetek számára olyan programok megvalósítására, amelyek közelebb hozzák a fiatalokhoz az EU Duna Régió Stratégiát. Az Artopolis Egyesület és a VaLyo (Város és folyó) Csoport pályázatát azért támogatta a tárca, mert innovatív és szórakoztató módon, a kortárs művészet és a fiatalok nyelvén szólítja meg a városlakókat és az ide érkező turistákat.

A rendhagyó sétatúra útvonal utolsó állomása a XI. kerületben, az A38 állóhajó bejáratánál található. A Duna számokban című információs táblán adatok láthatók például a folyó hosszáról, szélességéről, mélységéről. Ez a tábla az egyetlen alkotás, amelyet nem magyar művészek készítettek. Idén tavasszal 32 európai fiatal dolgozott tíz napon át Budapesten, hogy ha apró kapcsokkal is, de összekösse a Dunát és Budapestet. Az Ola Krupa nevű négytagú spanyol designer csapat munkája a Duna Tanösvény részeként került Újbudára.

A Duna Tanösvény további állomásait a Petőfi híd és a Margit híd között találják az érdeklődők a budai és a pesti Duna-parton. Az információs táblák mesélnek például az egykori budapesti fauszodákról, a folyóparti piacokról, a vízi mutatványosokról és szélhámosokról, a hódok és a halak sorsáról vagy éppen a szórakozási, sportolási lehetőségekről. Az okostelefonnal érkezőket egy, kifejezetten erre a projektre fejlesztett alkalmazás segíti, amely a világ legnépszerűbb valóságböngészőjére, a Layar-ra épül. Aki betölti a Duna Tanösvényt, és készülékével beolvassa a táblákon lévő QR-kódokat, ingyen megkapja a térképet, a bővebb információkat magyar és angol nyelven, sőt azt is láthatja, ami nincs is ott.

A Duna Tanösvényt egyedül vagy baráti társasággal, családdal is fel lehet keresni. Mivel a teljes sétatúra akár 3-4 órát is igénybe vehet, nem feltétlenül kell egy szuszra végigmenni az útvonalon. A szervezők célja sokkal inkább az, hogy a budapestiek újra felfedezzék, mekkora élményt nyújt a Duna közelsége a belvárosban, és rendszeresen lesétáljanak a folyópartra. A Belgrád rakparton, a nemzetközi hajóállomás mögött ezért egy közösségi tér is épült, amely a STÉG nevet viseli. Napközben délelőtt 10 és este 8 óra között bárki ledőlhet a növényekkel körbevett hatalmas nyugágyakon, olvasgathat, társasjátékozhat, internetezhet vagy éppen elfogyaszthatja a magával hozott ebédet, üdítőt. Mivel a STÉG közvetlenül a Duna mellett van, távol a rakpart autóforgalmától, zaj és por nélkül lehet élvezni a folyó közelségét és a Gellért-hegy látványát. A STÉG-et Varga Dávid építész tervezte, és önkéntesek építették meg.

Videó a Duna Tanösvény építéséről:

[youtube]BRl43x8PLGQ[/youtube]

 

A Duna Tanösvény október 3-ig tart nyitva, ezalatt a szervezők többször tartanak majd ingyenes, vezetett túrákat is. Az időpontokról és egyéb programokról a Duna Tanösvény honlapján http://dunatanosveny.hu

Tölgyi Kriszta
sajtóreferens- Duna Tanösvény


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.