A férfiaknak fejlettebb a perifériás figyelme

Szeretnék további friss híreket kapni!

A férfiak sokkal pontosabban képesek azonosítani egy meghatározott hang forrását zajos környezetben is, mint a nők - állítják a kutatók. A jelenség nagy valószínűséggel evolúciós okokra vezethető vissza.

A jelenséget a pszichológia is ismeri, és koktélparti-jelenségnek nevezték el. Ez az a helyzet, amikor egy zajos helyen vagyunk, mégis képesek vagyunk arra, hogy bizonyos hangokat kiszűrjünk a zajból, és azonosítsuk azokat. A kutatók azt vizsgálták, hogy ez a képesség melyik nemnél fejlettebb - írja a Cortex.

Az első teszt alkalmával a résztvevőknek egyetlen hang forrását kellett meghatározniuk csendes környezetben - ez mindkét nem esetében egyformán jól ment. Amikor azonban a hangot zajos környezetbe helyezték, a nők már jóval nehezebbnek találták a feladatot.

Amíg a férfiak szinte teljes biztonsággal határozták meg a hang forrását, addig voltak nők, akik éppen az ellenkező irányból vélték hallani a felismerendő hangot. A férfiak emellett az új helyeken való vizuális tájékozódásban is jobbak voltak - a tudósok szerint mindennek evolúciós okai lehetnek.

OrientPress Hírügynökség

 

Hölgyeim lehet ezzel vitatkozni, ha szükséges. 🙂


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.