Nagy nevek Budapesten

Szeretnék további friss híreket kapni!

A 100 éve született és 2004-ben elhunyt Ronald Reagan szobrát szerdán leplezik le a Szabadság téren, az amerikai nagykövetség előtt; a rendezvényen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök és Condoleezza Rice, továbbá Edwin Meese volt amerikai igazságügy-miniszter.

Hillary Clinton jelenlegi és Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter is Budapestre érkezik a mostani "transzatlanti diplomáciai héten"; felavatják Ronald Reagan volt amerikai elnök szobrát és megnyitják a Tom Lantos Intézetet.

A transzatlanti hét első eseménye a demokrácia és az emberi jogok témájának szentelt konferencia a Néprajzi Múzeumban kedden.

Martonyi János külügyminiszter kedden találkozik Kevin McCarthyval, az amerikai kongresszus alsóháza, a képviselőház republikánus többségi frakciójának igazgatójával. Ronald Reagan centenáriumi megemlékezést tartanak kedd este a Parlamentben, beszédet mond mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Magyarországi Reagan Emlékbizottság elnöke, Németh Zsolt államtitkár, Kevin McCarthy amerikai képviselő, aki a Magyarországra érkező több mint 20 tagú amerikai kongresszusi küldöttséget vezeti.

A 100 éve született és 2004-ben elhunyt Ronald Reagan szobrát szerdán leplezik le a Szabadság téren, az amerikai nagykövetség előtt; a rendezvényen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök és Condoleezza Rice, továbbá Edwin Meese volt amerikai igazságügy-miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, a Szépművészeti Múzeumban megrendezendő Szabadság-vacsorán jelenti be, hogy a kormány hagyományteremtő szándékkal Magyar Szabadság Díjat alapít a transzatlanti kapcsolatok elmélyítésében szerzett érdemek elismerésére. A rendezvényen részt vesz Condoleezza Rice és az amerikai törvényhozás delegációja.

Az amerikai diplomácia vezetője, Hillary Clinton csütörtökön részt vesz a Tom Lantos Intézet ünnepélyes parlamenti megnyitóján, ezenkívül találkozik Orbán Viktorral és Martonyi Jánossal, valamint a civil társadalom képviselőivel, majd még aznap Vilniusba utazik tovább. A Lantos-intézet megalapítását a magyar kormány támogatta, ezzel is emléket állítva az emberi jogok mellett elkötelezett néhai magyar származású amerikai képviselőnek. Az intézményben az emberi és polgári jogokról, a kisebbségek helyzetéről, a közép-európai történelmi megbékélésről, valamint a transzatlanti kapcsolatokról végeznek majd kutatásokat. Az intézet megnyitóján jelen lesz Tom Lantos özvegye, Annette Lantos is.

Németh Zsolt külügyi államtitkár a transzatlanti hét előtt úgy fogalmazott: noha az elmúlt időszak alapvetően a magyar uniós elnökségről szólt, az utóbbi hónapokat nagyon intenzív magyar-amerikai együttműködés is jellemezte. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a transzatlanti elkötelezettség olyan terület, ahol "az óhajtott külpolitikai konszenzus" szemmel láthatóan gyakorolható.

Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) igazgatója Clinton rövid látogatásával kapcsolatban az MTI-nek adott interjúban arra emlékeztetett, hogy közép-kelet-európai politikusok, köztük volt kormányzati szereplők két éve nyílt levelet intéztek az amerikai elnökhöz, észrevételezve a térség iránti lanyhuló amerikai figyelmet. Washington ezt azonban természetesnek tartja, mivel a régió szerinte normálissá, problémamentessé vált, s ezért nincs szükség az Egyesült Államok kiemelt figyelmére - tette hozzá a szakértő.

hirszerzo.hu


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.