Már megint a Zöld Pardon

Szeretnék további friss híreket kapni!

A Zöld Pardonra két területi besorolás is vonatkozik, az Irinyi utca felől 45 decibel, a Bogdánffy utca felől 40 decibel a határ 22 óra után. A tavalyi és idei vizsgálatok az élőzenei koncertekre vonatkoztak, melyeknek 22 órakor be kell fejeződniük.

A ZP betartja a megállapodást, és a határértékeknek is megfelel. Ennek ellenére a pesti oldalon is megjelentek panaszok, hisz a Duna vize segíti a hang terjedését. Az A38 Hajó, a Rio és a Zöld Pardon zajhatásai egyébként együttesen érvényesülnek a környéken, nehéz ezeket egymástól elválasztani.

- Ha az említett helyek szabályosan működnek, miért hallják mégis sokan hangosnak?

A konfliktusok döntő része az éjszakai időszakban jelenik meg. Éjfél után már a budai hídfőnél lecsökken az állandó autóforgalom, a háttérzaj nélkül pedig hallhatóvá válik a Zöld Pardon - egyébként határérték alatti - zenéje. Aki érzékenyebb, azt zavarhatja a hanghatás. Ezek az ügyek tehát több jogterületet is érinthetnek. Közigazgatási jogot a határértékek szintjén, polgárjogot az egyéni zavarás esetén, de birtokháborítás is felmerülhet, ha a fiatalok vonulása a zavaró tényező. A korrekt együttéléshez mindegyiknek meg kell felelni.

- Ilyen körülmények között mi jelentheti a megnyugtató megoldást?

A szórakozóhelyeknek a szabályok betartása mellett saját kontrollméréseikkel kellene önmagukat ellenőrizniük. Néha persze azt sem lehet eldönteni, pontosan honnan jön a zaj. Leginkább a falakon is átterjedő mély basszusokra panaszkodnak, erre is oda kell figyelni. Azt gondolom, az érintett létesítmények elhelyezkedése aggályos, mivel lakóterületet érintenek. Ugyanakkor tudom, hogy nem lehet ezeket a helyeket a város szélére telepíteni, hiszen lételemük a városi környezet. Nem könnyű feladat, de az érdekegyensúly megteremtésére egyeztető tárgyalásokat kellene indítani a lakók és az üzemeltetők között. Pozitív jel, hogy a szórakozóhelyek már tettek előremutató lépéseket. Egy azonban biztos: azt, hogy az zaj mennyire zavarja meg az alvást, csak az tudja, aki a környéken lakik. A határérték tehát önmagában nem minősít. Úgy vélem, az egyetlen megoldás az értelmes kompromisszum lehet.

ujbuda.hu

 


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.