Biztos recept horkolás ellen

Szeretnék további friss híreket kapni!

Egy egészségügyi tanulmányból fehéren-feketén kitűnt, hogy a szakadatlan horkolás súlyosan megterhelheti a partneri kapcsolatokat, és nem kevés esetben akár szakításhoz, illetve váláshoz is vezethet. A tanulmány azt is megállapította, hogy ezen a téren az erősebb nem képviselői a gyengébbek, azaz sokkal inkább a férfiak azok, akik egy éjszakán át horkolnak.

Mindez az áldozat – azaz a partner – számára átlagban éjszakánként másfél órával kevesebb alvást, egy évben 574 órát, átszámítva pedig 23 napot jelent.

Mindez elég riasztónak bizonyult ahhoz, hogy a szakértők a horkolás ellen „biztos” recepttel álljanak elő: A megoldás: egy teniszlabda. Csupán arra van szükség, hogy a partner horkolását elszenvedő fél – lehetőleg konszenzussal – a lepedő alatt az ágyhoz varrja a labdát, és a siker szinte bizonyosra vehető. Kimutatták ugyanis, hogy a legtöbben akkor horkolnak, ha a hátukon fekszenek, egy teniszlabdán azonban ez felettébb kényelmetlennek tűnhet. Azaz marad a hason vagy az oldalt fekvés, és máris megszűnik a horkolás.
A szakértők szerint lefekvés előtt lehetőleg kerülni kell az alkoholt. Az ugyan segíti a gyorsabb elszundítást, a mély és pihentető alvásnak azonban komoly hátráltatója. A nyugtalan alvó pedig még inkább horkol, de az alkohol a szenvedő partneren sem segít. Egy „könnyű” horkolásra ugyanis azonnal felébred.

A további tanácsok között szerepel, hogy lefekvés előtt mindenképp jót tesz egy könnyed, meghitt, pihentető csevegés, amely az éjszakai nyugalmat biztosítja. Ezzel szemben az esetleges veszekedést a partner nagy valószínűséggel horkolással torolja meg.

A szakértők kimutatták azt is, hogy kevesebbet horkol az, aki többet énekel. Ezért azt ajánlják, hogy naponta legalább öt dalt énekeljen el hangosan, aki amúgy rendszeresen horkol. Az éneklés ugyanis erősíti a légutak izomzatát, ezáltal közvetve csökken a horkolás kockázata.

Végezetül a horkolást tompító ajánlatok között említették azt is, hogy jobb minél több vizet fogyasztani, az ugyanis mérsékli a nyálkahártya kiszáradását. Lefekvés előtt ezért ajánlatos legalább egy pohár vizet meginni, sőt egy üveg vizet éjszakára az ágy mellé készíteni.

otvenentul.hu


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.