A magok királya

Szeretnék további friss híreket kapni!

Ezt az előkelő címet nem más, mint a szezámmag kapta, amely egy trópusi, lágyszárú növény toktermésében terem. Egyes források szerint a növény a Szunda-szigetekről származik, mások viszont Indiából származtatják. Egyiptomban már III. Ramszesz - az ókori egyiptomi XX. dinasztia második fáraója - idején termesztették, melyról még a korabeli hieroglifák is említést tesznek.

Elnevezése onnan ered, hogy ez a picike, sárga színű mag bizonyos ásványi anyagok és vitaminok közül – ilyen a kálcium, D-vitamin, foszforsav, B1 és B2 vitaminok, lecitin - a legtöbbet tartalmazza, következésképpen számos kedvező élettani hatással bír szervezetünkre. Többek között csökkenti a koleszterinszintet, jó ellenszere a fáradtságnak, álmatlanságnak, hatékonyan gyógyítja az epehólyag és máj különböző betegségeit, ráadásul még a szívizmot és az idegszöveteket is erősíti. Ezen kívül segíti az emésztést, salaktalanít, fiatalító, sejtmegújító hatása van. Erősíti csontjainkat és fogyasztása még a hajunk és fogaink állapotán is meglátszik.

Felhasználása sokrétű: keverhetjük salátákhoz vagy panírba, reggelire zabpehelyhez adva, lehet belőle finom krémet készíteni, de még a süteményeket is megszórhatjuk vele. Ajánlott napi mennyisége 1 evőkanál. A dióra allergiások viszont csak kis mennyiségben fogyasszák, mert keresztallergiát okozhat.

Zsíros olaját az aromaterápia hasznosítja, illetve kiváló rákgyógyszer, ugyanis gátolja a melanoma sejtek, a rosszindulatú rákos sejtburjánzás növekedését.


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.