A hétvége nem elég a kipihenésre

Egy új tanulmány szerint azok számára, akik egész héten keményen dolgoznak, és naponta csupán legfeljebb 6 órát tudnak aludni, nem elég a hétvége arra, hogy kipihenjék magukat. A kutatásokból ugyanakkor az is kiderült, hogy a nők a férfiaknál sokkal jobban viselik az alváshiányt és a vele járó fáradtságot.

A munkahéten felhalmozódó alváshiány a kognitív funkciókra nagy hatást gyakorol, amelyet nem lehet egy kiadós hétvégi alvással megállítani vagy visszafordítani. A fáradtság ugyanis ekkorra olyan méreteket ölt, amely nem javul két napi pihenéstől sem jelentősen – mondta dr. Alexandros N. Vgontzas.

A kísérletek során az átlagosan 25 éves alanyokat 13 napig figyelték meg: az első négy éjjel 8 órát aludhattak, hogy megfigyeljék, normál esetben hogyan viselkednek, a következő hat éjszakán azonban csak 6 órát engedélyeztek nekik, végül pedig két napon keresztül 10 órát aludhattak. Mindeközben végig mérték, hogy mennyire fáradtak, és hogy milyen jól teljesítenek a munkájukban – írja a HealthDay.

Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy a két pihenőnap szinte semmit sem segített az alanyokon: teljesítményük ugyanolyan rossz maradt, mint akkor, amikor csak keveset aludhattak. Amire azonban külön felfigyeltek, az az volt, hogy a nők esetében nagyobb mértékű volt a regenerálódás, mint a férfiaknál.

OrientPress Hírügynökség