A gigacégek serverparkjai

Külsőleg egyáltalán nem érdekesek vagy szépek, mégis a fejlődés szimbólumai az adatközpontok. A világot gyakorlatilag behálózzák a gigászi szerverfarmok, amelyek eddig inkább csak céges adatbázisokat tároltak, ám egyre inkább a magánemberek családi fotói és zenegyűjteménye tölti fel a végtelennek tűnő tárkapacitást. Utánanéztünk, hogyan vigyáz a Google, és a Facebook személyes adatvagyonunkra.


A felhasználók adatainak petabájtjait tárolják jelenleg is a világ különböző pontjain lévő adatparkokban működő szerverek, de a jövőben még több személyes fájlunk talál otthonra ezeken a helyeken. A változást jól jelzi, hogy hétfőn az Apple is bejelentette, tízmilliók dokumentumait, zenéit és fotóit fogja biztonságba helyezni iCloudnak nevezett saját rendszerén, így a Macet vagy iPadet, iPhone-t használóknak nem kell amiatt aggódniuk, hogy mondjuk családi fotóik vagy fontos dokumentumaik a számítógép, okostelefon hibája vagy eltűnése miatt örökre elvesznek.

Az Apple serverek

Az Apple statisztikái szerint mintegy ötvennégymillió, vagyis több mint öt Magyarországnyi ember használja a cég valamelyik hardvertermékét, azaz ennyi potenciális felhasználója van az ősszel induló iCloudnak. Három saját amerikai adatközpontot tartanak fenn, hiszen az iTunes online zenebolt működtetéséhez eddig is szükség volt internetes infrastruktúrára. Steve Jobs nyilatkozata szerint a cég a közelmúltban félmilliárd dollárt, vagyis közel százmilliárd forintot áldozott szerverparkjainak kibővítésére.

A vállalat legnagyobb szerverközpontja  Észak-Karolina államban található, alapterülete több mint 46 ezer négyzetméter, vagyis közel hét futballpályányi helyen működnek benne a kiszolgálók, ezzel az Egyesült Államok egyik legnagyobb adatparkja. Emellett további két kisebb szerverfarmot működtet a cég, egyet Newark városban, egy másikat pedig cupertinói központjában.

Google-szerverek milliói a világ körül

A környezetbarát működésre helyezi a hangsúlyt a Google is, amelynek szolgáltatásait világszerte milliónyi szerver szolgálja ki. A keresőcég szerverparkját bemutató honlapon lévő információk szerint a Google egyre nagyobb mértékben törekszik szélerőművekből származó energia vásárlására, de ebből a forrásból egyelőre lehetetlen fedezni a cég teljes energiaigényét. A Google az Egyesült Államokban jelenleg négy, Finnországban pedig egy szerverparkot üzemeltet, a tervek szerint azonban még az idén egy újabb amerikai, és egy belga adatparkja kezdi meg működését. Nem hivatalos adatok szerint a Google szolgáltatásait világszerte összesen harminchat adatpark szolgálja ki.

A vállalat az adatközpontok optimális kialakításával igyekszik csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását, állítása szerint egy Google által épített adatközpont fele annyi áramot fogyaszt, mint egy tipikus szerverpark. Az olcsó alkatrészekből álló, “eldobható” szerverekben speciális, a bejövő váltakozó áramot kis veszteséggel egyenáramra alakító tápegységeket alkalmaznak, és az alaplapokat is felvértezték az energiafogyasztást szabályozó hardverelemekkel.

A Google stratégiája az, hogy egyszerű felépítésű, csak a legszükségesebb alkatrészeket – például grafikus kártyát nem – tartalmazó szervereket használ, melyeket a tárolásukra szolgáló rackszekrényben úgy helyeznek el, hogy a hűtésükre szolgáló ventilátoroknak a lehető legkisebb sebességgel kelljen forogniuk, kis terhelés esetén a hűtésük is minimális üzemmódba kapcsol. A cég saját szerverközpontjainak tetejére kis hűtőtornyokat építenek, ezek hűtik le a rendszerek üzemi hőmérsékleten tartására szolgáló vizet, ami a Google szerint jelentős költségcsökkentést eredményezett.

A saját adatparkok mellett a keresőcég számos helyen bérel más cégektől is területet szervereinek: bár ezekben is saját fejlesztésű berendezései működnek, a partnereknél a Google nem tud gondoskodni a minden tekintetben környezetbarát működésről.

Bárki építhet saját Facebookot

Ugyancsak hatalmas infrastruktúra áll a világ legnépszerűbb közösségi oldala, a Facebook mögött is, hiszen az oldalnak csaknem hétszázmillió felhasználót kell kiszolgálnia zökkenőmentesen, ráadásul a web forgalomának immár nagyobb hányada irányul erre az oldalra, mint a Google szolgáltatásai felé. A Facebookon naponta százmillió új fényképet, másodpercenként hétszáz bejegyzést publikálnak a felhasználók, ennek az irdatlan forgalomnak a kiszolgálására csak az USA-ban legalább kilenc-tíz adatközpontban bérel helyet szerverei számára, többek közt Santa Clarában, San Joséban és San Franciscóban.

A DataCenterKnowledge.com hírportál értesülései szerint az Oregon állambeli Prineville-ben hamarosan befejeződik a Facebook első saját, energiatakarékos működésű adatközpontjának építése is. Ez kezdetben 13 ezer négyzetméter alapterületű lesz, későbbi bővítések után azonban nagyjából megduplázzák hasznos területét. Az adatpark érdekessége, hogy a Facebook egy Open Compute Project nevű kezdeményezés keretében közzétette az üzem tervrajzait és a használt berendezések pontos specifikációját. A nyílt forráskódú leírás alapján a világ bármely táján, bárki hasonlóan energiatakarékos szerverfarmot létesíthet a közösségi oldal know-how-jának felhasználásával – persze a közösségi oldal technológiáját a társaság nem publikálja.

Az adatparkok fogyasztásának csökkentése a Facebooknak is elemi érdeke, mivel a Clean Tech nevű technológiai blog szerint a közösségi szájt működése annyi energiát emészt fel, amennyi az árammal nem igazán takarékoskodó amerikai háztartások közül is közel ötezer otthon fogyasztását fedezné.

origo.hu- techbázis

Ha tetszett a cikk nyomj egy “tetszik”-et.