Magyarországra is jött a fertőzött uborkából

Szeretnék további friss híreket kapni!

Kiderült, hogy Magyarország is kaphatott abból a spanyolországi uborkából, amely a gyanú szerint a németországi, hasmenéses betegség kórokozóját hordozza. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei fokozottan ellenőrzik a spanyol eredetű zöldség szállítmányokat és a kifogásolható termékeket kivonja a forgalomból, illetve megsemmisíti azokat. Az élelmiszer-biztonsági hatóságok még vizsgálják, hogy mikor és milyen mennyiségben érkezhetett a szállítmány.

A vidékfejlesztési miniszter azonnali hatállyal elrendelte a spanyol eredetű, friss fogyasztásra szánt zöldségfélék ellenőrzését a Németországban történt megbetegedések miatt - derül ki a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteki közleményéből.

Az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei fokozottan ellenőrzik a spanyol eredetű zöldség szállítmányokat és a kifogásolható termékeket kivonja a forgalomból, illetve megsemmisíti azokat. AZ MgSzH felhívja az élelmiszervállalkozók (áruházláncok, importőrök, kereskedők) figyelmét, hogy csak ellenőrzött spanyol eredetű és/vagy német kiszerelésű uborka szállítmányokat hozzanak forgalomba - írta a Független Hírügynökség.

Az MgSzH felhívja mind a lakosság, mind az étkeztetéssel foglalkozó vállalkozások figyelmét az alapvető higiénés szabályok betartására. A közleményben hangsúlyozzák, hogy az európai ügyeleti rendszer biztosítja, hogy baj esetén azonnal meg tudják tenni a szükséges lépéseket ártalmatlanítani tudják a szennyezett élelmiszert.

Nem elég a zöldséget a csap alá tartani

Az Országos Epidemiológiai Központban (OEK) mostanáig öt mintát vizsgáltak a németországi hasmenéses járványt okozó kólibaktériumra vonatkozóan, de ezek mind negatívak lettek - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján.

A betegek jól vannak, szövődmények kialakulására semmilyen jel nem utal - tette hozzá.

A helyettes tiszti főorvos azt is elmondta: az európai uniós gyorsriasztási rendszeren keresztül megtudták, hogy Magyarország is kaphatott abból a spanyolországi uborkából, amely a gyanú szerint a betegség kórokozóját hordozza. Az élelmiszer-biztonsági hatóságok még vizsgálják, hogy mikor és milyen mennyiségben érkezhetett a szállítmány.

Mint mondta, Németországban háromféle terméket vizsgálnak, ebből kettő spanyolországi uborka, egy pedig holland vagy dán eredetű uborka. Szabó Enikő hangsúlyozta: nem elegendő csupán a vízcsap alá tartani a zöldségeket, hanem csak alapos megmosás után, hámozva ajánlott fogyasztani. Kiemelte továbbá: nem megfelelő higiénés körülmények között emberről emberre is terjedhet a betegség, ezért a rendszeres és alapos kézmosás különösen fontos - írta az MTI-re hivatkozva a NOL.

Azoknak, akik a közelmúltban Németországban jártak, és tapasztalják a tüneteket, továbbra is azt ajánlja: ne kezdjenek antibiotikum-kúrába, mert az akár súlyosbíthatja is a tüneteket. Hasfogó szedése sem javasolt, mivel ezáltal a méreganyag nem tud távozni a szervezetből.

Németország után más országokban is megbetegedtek

Szabó Enikő azt mondta, a legfrissebb információk szerint Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Franciaországból is jelentettek megbetegedést.

Hozzátette: az érintett országokban csaknem háromszáz olyan betegről tudnak, akiknél már valamilyen szövődmény is kialakult. Mint mondta, hivatalosan eddig két olyan betegről számoltak be, aki bizonyítottan a szövődményként kialakult veseelégtelenségben halt meg.

Szabó Enikő emlékeztetett, hogy a héten körlevélben értesítették az ország összes kórházát: kötelesek azonnal, telefonon tájékoztatni az OEK-et, ha olyan megbetegedést észlelnek, amely a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggésbe hozható. Ennek eredményeképpen mostanáig öt minta érkezett a központba, és ezek a szombatra elkészült vizsgálati eredmények alapján mind negatívak lettek a járványt okozó baktériumra.

Hazai eredmény a jövő héten

Németországban nem csillapodik a hasmenéses járvány, vasárnap délelőtti adatok szerint a halálos áldozatok száma már tízre emelkedett; az áldozatok valamennyien észak-németországiak. A Robert Koch járványügyi intézet arról számolt be, hogy szerte az országban jóval több mint ezer fertőzéses megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. A betegek közül csaknem háromszáznak az állapota válságos. Egészségügyi szakértők úgy vélik, hogy a járvány még messze nem érte el tetőpontját.

Egy német cég - szombat éjjeli prágai közlés szerint - Csehországon kívül Magyarországra is küldött olyan spanyol uborkát, amely gyaníthatóan fertőzést okoz.

A francia egészségügyi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy Franciaországban három olyan ételmérgezéses esetet észleltek, amely összefüggésbe hozható a németországi hasmenéses járvánnyal. Mindhárom, kórházban ápolt ember a közelmúltban tért haza Németországból.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese, országos növény- és talajvédelmi főfelügyelő vasárnap délelőtt az MTI-t úgy tájékoztatta a spanyol uborkabotránnyal kapcsolatos első hazai vizsgálati eredmények a jövő hét első felére várhatók.

168óra.hu


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.