A hackerek ismét támadásban?

Szeretnék további friss híreket kapni!

Ezen eszközök többek közt gépeket, pumpákat, szelepeket és mindenféle egyéb készüléket irányítanak, így működésük befolyásolása katasztrofális eredménnyel járhat.
Az NSS vezetője, Rick Moy szerint „Ez egy globális probléma. Jelenleg nincs elérhető javítás. A rosszfiúk valódi környezeti és fizikai problémákat okozhatnak, valamint a halál sem elképzelhetetlen” – vázolta a siralmas biztonsági helyzetet.

A Siemens PLC áramköröket már korábban is felhasználta egy vírus: a Stuxnet féreg pont ezen eszközök segítségével mért óriási csapást az iráni urándúsító létesítményekre. Míg azonban a Stuxnet az operációs rendszer beállításait módosította, Moy szerint akár újra is lehetne programozni a chipeket, amennyiben a belső céges hálózaton elérhetőek.

Ugyan hihetetlennek hangzik, hogy egy olyan globális ipari cég, mint a Siemens termékeiben ennyi, és főleg ekkora rés lenne, az NSS által felvázolt helyezetet az F-Secure vezető kutatója, Mikko Hypponen is megerősítette. A Hypponen által vázolt verzióban terroristák használhatnák a fennálló réseket a célpont ország infrastruktúrájának gyengítésére.

A cég ugyan nemrég fogadkozott, hogy betömi a SCADA rendszerének hibáit, azonban a lépés meglehetősen késői. A helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy a gyárakban sokszor használnak nagyon régi, „megbízhatóan működő”, de soha nem frissített rendszereket. Így például máig nem ritka a Microsoft által már nem is támogatott Windows 2000. Amíg azonban a tényleges javítások megérkeznek, külső nyomás hatására az NSS témát érintő előadását törölték, biztonsági okokra hivatkozva.

Technet.hu


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.