Jogos lesz az önvédelem a jövőben?

Szoboszlai Barna 220 voltot vezetett kerítésébe, mert megelégelte, hogy ellopják az uborkáját. A veszélyről tudtak a faluban, három tolvaj mégis bemászott a kertbe. Egyik meghalt, a másik kettő súlyos égési sérülést szenvedett. Az idős férfi első fokon felfüggesztett fogházbüntetést kapott, amit a másodfokú bíróság megrovásra enyhített. A kesznyéteni eset után a parlament módosította a büntető törvénykönyvet. [b]220 voltot ma se lehet vezetni a kerítésbe, de az alacsony feszültségű áram megengedett.
Olyan eszközt továbbra se lehet használni bűnmegelőzésre, amely alkalmas az emberi élet kioltására.[/b]

[b]Kell a rendőrség megerősítése[/b]
Az igazságügyi miniszter szerint a rendőrség megerősítése nem helyettesíthető az alkotmányi szintű szabályozással. „Van egy kellemetlen olvasata is. Az állam beismeri, hogy mindenre nem képes. Nem képes megvédeni az állampolgárt, pedig elméletileg képesnek kellene lenni rá. Átenged bizonyos területeket. A jogtalan támadó viselje tettének kockázatát” – nyilatkozta Kabódi Csaba, az ELTE Büntető Eljárásjogi tanszékvezetője.

A szakemberek szerint szükség lenne a büntető törvénykönyv módosítására. „A büntető törvénykönyv kódszáma 1978-as. Nem tudom megszámolni, hányszor módosították, nyilván megérett rá. Nekem a földszinti tároló tele van ilyen papucsokkal, dokumentumokkal, ami koncepciókat tartalmaz. Ha az alkotmányba ez belekerül, az a ma hatályos rendelkezésnek is megfelel. De én tovább nem engedném az önvédelmet, mert az már önbíráskodás lenne” – közölte Kabódi Csaba.

Az önvédelem és a tulajdon védelmének joga mellett a kormánypártok az új alaptörvényben rögzítenék a tényleges életfogytiglani büntetést is. Az alkotmányról jövő hétfőn szavaz a parlament.(da)
[right]
[size=8]hírTV[/size][/right]