Így gyűjtik az adatokat a mobilok

Szeretnék további friss híreket kapni!

Az Apple-t ért kritikák hamar ráirányították a figyelmet a nagy mobilpiaci riválisára, a Google-re is. Nem is alaptalanul, hiszen az Android alapú készülékek is előszeretettel kíváncsiskodnak az aktuális pozíciójuk iránt. Azonban az, hogy a Google is gyűjt helymeghatározási adatokat, igazán nem okozott nagy meglepetést, hiszen a cég adatvédelmi szabályzata már régóta tartalmaz erre vonatkozó bejegyzéseket:

"Amennyiben a felhasználó helymeghatározásra alkalmas terméket vagy szolgáltatást használ, mint például a Google Térkép Mobilhoz, elképzelhető, hogy a felhasználó készüléke tartózkodási hely-adatokat küld. Elképzelhető, hogy ez az információ - például GPS-adatok formájában - felfedi a felhasználó aktuális tartózkodási helyét, ugyanakkor megtörténhet ennek ellenkezője is - például olyankor, amikor a felhasználó egy adott terület térképének megtekintése céljából részleges címet ad meg. Ha mobilkészüléken használja a Google Koordinátákat, akkor egyéb adatok mellett információt gyűjtünk az akkumulátor élettartamáról, és hozzákapcsoljuk Google Fiókjához."

[b]A Microsoft sem maradt ki[/b]
A Microsoft igyekezett elébe menni a pletykáknak, és beszámolt a saját adatkezelési eljárásairól. A cég közölte, hogy akkor gyűjt helymeghatározásra alkalmas adatokat, ha azt a felhasználó egy alkalmazáson keresztül engedélyezi. Ekkor az adatok egy Microsoft adatbázisba kerülnek. Ez az adatbázis valójában rádióadókkal, illetve Wi-Fi hozzáférési pontokkal kapcsolatos információkat rejt. Ennek alapján sok esetben akár GPS nélkül is meglehetősen pontosan be lehet határolni egy készülék helyét. Hasonló elven működő helymeghatározást egyébként többek között a Google is alkalmaz, hiszen a Google Maps-hez is rengeteg cellainformáció, illetve vezeték nélküli hálózatokkal kapcsolatos adat került már hozzárendelésre.

A Microsoft elárulta, hogy az előbbiekben említett adatbázisát kétféle módon tölti. Egyrészt erre szakosodott csoportok járják a városokat, és a telefonjaik segítségével hozzáférési pontokat keresnek, amelyeket összevetnek az aktuális GPS-koordinátákkal. Másrészt pedig maguk a felhasználók is szolgáltathatnak információkat. A cég hangsúlyozta, hogy amennyiben egy telefonról adat érkezik az adatbázisba, akkor ahhoz egy véletlenszerű azonosítót generál, amit egy idő után töröl az anonimitás érdekében. Sajnos azonban az nem derült ki, hogy a Microsoft meddig őrzi az összegyűjtött adatokat, és hogy kizárólag az adatbázisában vagy a telefonokon is tárol-e ilyen jellegű információkat.

[b]Fellépés az adatgyűjtés ellen[/b]
Többek között egyes amerikai politikusok is kifejezték aggodalmukat, és egy levelet fogalmaztak meg az Apple-nek, majd a Google-nek. A politikusok közül például Al Franken szenátor és Edward Markey republikánus képviselő fejtette ki a véleményét. Ők elsősorban arra figyelmeztettek, hogy az információk titkosítatlan tárolása komoly adatbiztonsági aggályokat vet fel. Leírták, hogy az eddigi kutatások szerint a készülékeken megtalálható adatok 50 méteres pontossággal képesek behatárolni, hogy a telefonok mikor és hol voltak megtalálhatók.

A legfrissebb hírek szerint a koreai és egyes európai kormányok is elkezdtek aktívan foglalkozni a mobil készülékek adatgyűjtési technikáinak tanulmányozásával. Két személy pedig az egyik floridai bíróságon feljelentette az Apple-t és a Google-t, ezzel az ügy hivatalosan is jogi útra terelődött.
[right][size=8]computerworld.hu[/size][/right]


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.