50 éve léptek először az űrbe

Szeretnék további friss híreket kapni!

Az utolsó űrturista 2009 őszén látogatott el az ISS-re, a fizetős utak várhatóan 2013-ban indulnak újra. Az első űrturista Dennis Tito volt, az amerikai üzletember 2001-ben utazott a Föld körüli pályán, 400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra. Azóta további hat üzletember vásárolt magának utat az ISS-re, köztük Charles Simonyi magyar származású amerikai szoftverfejlesztő. Róla nemcsak az mondható el, hogy Farkas Bertalan 1980-as útja után a második magyar, aki az űrben járt, hanem az is, hogy az űrturisták közül egyedüliként kétszer is ellátogatott az ISS-re.

Az űrturisták mindegyikét orosz Szojuz űrhajók vitték fel az ISS-re, miután az utakat az Orosz Űrügynökség (Roszkoszmosz) és a Space Adventures amerikai cég szervezte meg. „Sem a szervező cég, sem a turisták nem nyilatkoztak arról, mekkora összegbe kerül egy-egy ilyen út. Becslések azonban elhangzottak, e szerint Dennis Tito 20 millió dollárt, Charles Simonyi már 35 milliót, míg a 2009 őszén utoljára utazó kanadai Guy Laliberté, a Cirque du Soleil alapítója már 40 milliót fizetett az űrkalandért” – mondta el lapunknak Horvai Ferenc, a Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa. „A Space Adventures és a Roszkoszmosz a következő utak esetében már azt is felajánlja a turistáknak, hogy plusz dollármilliókért űrsétát tehetnek, vagyis szkafanderben kiléphetnek a nyílt világűrbe” – emelte ki.

Az ISS-re menő turistautakat 2010-ben felfüggesztették, miután a Nemzetközi Űrállomás személyzetének létszámát háromról hatra emelték, és így nem maradt szabad hely a fizetős utasnak. Év elején a Space Adventures és a Roszkoszmosz közölte, várhatóan 2013-tól indulhat újra az űrturizmus.
[right]
[size=8]Világgazdaság online[/size][/right]


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.