100 éves a József Attila gimnázium

Szeretnék további friss híreket kapni!

Törőcsik Zita, az intézmény igazgatója azt meséli, az iskolához egykor egy díszkút is tartozott, a gyerekek pedig az épület mögötti placcon rúgták a bőrt, ahol ma már egy bevásárlóközpont működik. A ház egyik égköve az épületet díszítő torony, mely a háború alatt igencsak megrongálódott - hiszen tudvalevő, hogy a Móricz Zsigmond körtér mindig nagy bombázásnak volt kitéve -, azonban az intézmény teljes körű renoválásakor 2000-ben szépen helyrehozták. A háború alatt még katonák is laktak az épületben, de szerencsére komolyabb sérüléseket nem szenvedett a létesítmény.

A Váli utca 1. szám alatti ház mindig oktatási intézményként üzemelt, a jelenleg ott működő József Attila Gimnázium azonban nem „ide született” - bár kezdettől fogva a kerületben működött. Az intézménynek kalandos múltja van: eredetileg a most Szent Imre Gimnáziumként ismert villányi úti épület falai között folyt az oktatás, mely 1950-ben kapta meg a keresztségben a József Attila nevet. A neobarokk épületet évekig kizárólag fiúk látogathatták, leánynövendékek először 1962-ben léphették át az intézmény kapuit - az első évben 57 lány járhatott az iskolába. A Villányi úti épületet 1997-ben visszaadták az egyháznak, így az akkori "Jóska" néhány évre az Egri József utcai iskolába költözött, végül 2000-ben foglalta el mostani helyét, egy frissen felújított szecessziós épületben.

Törőcsik Zita így fogalmaz: - Nem változott semmi a "régi időkhöz képest", akkor is és most is ugyanazt a szemléletet vallottuk, hogy tanítani megfelelő szigorral kell, de legalább ugyanilyen bőkezűen kell osztogatni a simogatást is. A 14-18 éves korosztály fantasztikus, nagyon jó velük lenni, befogadóak, együttműködők és toleránsak, sokkal inkább, mint a felnőttek - véli Törőcsik Zita.

A Jóskában a diákok 6 idegen nyelvet tanulnak, és a mezőny igen erős az angol, a matematika és a biológia tantárgyakban. Jelenleg 595 nebuló koptatja a padokat. Az iskola nemcsak kitűnő eredményekkel büszkélkedik, hanem olyan "véndiákokkal", mint Latinovics Zoltán, Cseh Tamás, Bálint András vagy Jordán Tamás. Az iskola egykori diákja volt még Szombathy Gyula, Péterfy Bori, Rókusfalvi Pál, Süveges Gergely, Demján Sándor és még sok más kiválóság. - Sok szoboravatáson és ünnepségen jelen vannak a véndiákjaink, bármire megkérem őket, örömmel jönnek és segítenek - meséli az igazgatónő. Törőcsik Zita úgy fogalmazott, az egész tantestület számára emocionális elégtétel, amikor diákjaik évtizedek múltán is visszajárnak látogatóba - így kap visszaigazolást az ember a munkájáról. Ebből tud erőt meríteni, mert látja, hogy a küzdelem nem volt hiábavaló.

Akárhány épületben működött, és akárhány néven is nevezték az elmúlt 100 év alatt a József Attila Gimnáziumot, az a szó, hogy "Jóska" örökké legenda és fogalom marad - és nemcsak Újbuda határain belül.
[right][size=8]Újbuda önkormányzat[/size][/right]
[[b]Beküldte Admin[/b]]


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.