Népbetegség a koraszülés

Szeretnék további friss híreket kapni!

Az ilyen gyerekek pedig hátránnyal indulnak az életben, nagyobb az esélyük ugyanis a hallás- és látáskárosodásra, a cukorbetegségre, vagy az idegrendszeri és vérnyomásproblémák kialakulására, mint a harminchetedik hét után világra jött társaiknak.
Az angol orvosi etikai tanács legújabb jelentésében azt javasolja, hogy a terhesség 22. hetében született csecsemőket ne élesszék újra. Ez ugyan nagyon keményen hangozhat, célja ugyanakkor nagyon is humánus. Az a szomorú tapasztalat, hogy a hosszú élesztési kísérletek nyomán kivétel nélkül súlyos idegrendszeri károsodást szenvedett gyerekek maradnak életben.


Ha semmilyen agyműködést nem mutat a pici, reménytelen, hogy többre legyen képes a vegetálásnál, s legfeljebb egy-két hónapos életre számíthat, méltatlan extrém lépéseket tenni az életben tartásért. Az orvosi tudás nem százszázalékos.

A koraszülöttek aránya ugyan semmit nem javult az elmúlt 15-20 évben, az életesélyek viszont igen. Míg huszonöt éve jobbára csak az 1500 grammos csecsemőkre mondhatták az orvosok, hogy jó esélyük van az egészséges túlélésre, ma már az 1000 gramm fölöttiek többsége és számos 750–1000 gramm közötti súlyú esetében is elképzelhető, hogy teljesen egészséges felnőtt válik egy koraszülöttből. Jóllehet bizonyos rizikók hosszú távon is fennmaradnak.

A legmagasabb kockázatú, vagyis 1500 gramm alatt született csecsemők száma nem változott, annak ellenére, hogy egyre kevesebb baba jön a világra. Halálozási arányuk ma is 20-22 százalék. A koraszülések nagy száma a leginkább felelős azért, hogy a magyarországi csecsemőhalálozás ma 5 ezreléknél magasabb, ezzel pedig Európában jóval az átlag alatt vagyunk. Népbetegség, amivel a szakemberek szerint azonnal foglalkozni kell. Ahogy a „hozzáértők” mondják: tiszteletre méltó az egészségügyben dolgozók heroikus küzdelme, a koraszüléssel szemben azonban átfogó megelőző és felvilágosító programokkal lehetne csak felvenni a harcot.

A védőnői hálózat, a szociális rendszer és az egészségügy jól szervezett kommunikációja nélkül ugyanis egyesével mindenki tehetetlen, a rossz szociális helyzetben élő nőkkel már a szülés előtt egy-két évvel korábban megkezdené a babavállalás előkészítését, javítani az egészségtudatosságukat.

A koraszülés rizikói:
– Dohányzás, az alkohol és drogfogyasztás
– Ikerterhesség
– Meddőségi kezelés
– Alacsony testsúly
– Ismételt hüvelygyulladás (fertőzés), hólyaghurut, a szexuális higiéné hiánya
– Stressz
– Az anya nem megfelelő egészségi állapota

Beküldte K.Blanka


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.