Kézi vagy gépi mosogatás?

Egyes felmérések szerint, ha átlag heti 5-6 kézi mosogatást feltételezünk, egy mosogatógép használatával ezt kiváltva évi 250 óra szabadidőt nyerhetünk. Egy kutatás szerint, amiben hét európai ország 113 lakosának kézi mosogatási szokásait vizsgálták, a leghatékonyabb (A/A/A címkés) mosogatógépek feleannyi energiát, egy hatod vizet és kevesebb mosogatószert használnak, mint a leghatékonyabb kézi mosogatók.
A megfelelő mosogatógép kiválasztásakor különböző paramétereket is meg kell vizsgálnunk. Két alaptípusa létezik, az önálló készülékek és a beépíthető verziók.
Ugyanakkor mindkét típus kapható 60, ill. 45 cm szélességben, ami az előbbi esetében 12 terítéket, utóbbi esetében 8-9 teríték elmosogatására alkalmas.

A mosogatógépek között hatalmas ár- és minőségbeli különbségek léteznek. A különböző energiacímke-információk között nem nehéz eligazodni, a három betű jelentése pedig különböző információt tartalmaz: az első jelölés az energiafelhasználást, a második a mosási hatékonyságot, a harmadik a szárítási hatékonyságot jelzi és mindhárom kategóriában az „A” jelölés jelenti a csúcsot, azaz a legtakarékosabb/leghatékonyabb minősítést.

Az árak széles spektruma jól tükrözi a változatos piacot, a 100 és 300 ezer Ft közötti készülékek között nem csak a külsőségekben érzékelhető a különbség. A főmosás hőmérséklete 55-65 °C között mozog, de nem ez az egyetlen tényező, ami befolyásolja a teljesítményt.
A kosarak jó kialakítása, a mosogatás időtartama, valamint a szárítás is sokat nyom a latba. Sokan érvelnek az edényekre gyakorolt amortizációval, ha a mosogatógép hibáiról van szó.

Egy kis odafigyeléssel azonban ez is minimálisra csökkenthető. A gépbe figyelmesen pakoljunk, ne érjenek egymáshoz az eszközök, az üvegpoharakat pedig alacsonyabb hőmérsékleten mossuk, lehetőleg öblítőt is használva.

[[b]Beküldte K.Blanka[/b]]