A gyönyörű fogsor is a szépség része

Szeretnék további friss híreket kapni!

A lakosság körében elterjedt bölcsességek hallatán a fogorvosok a fejüket csóválják, joggal, ők ugyanis tudják, milyen következményekkel járhatnak a rossz szokások.

Össze gyűjtöttem pár jól ismert, tipikus hibát
[b].1. "A tejfogakat nem kell ápolni" [/b]

Nem igaz. Nagyon fontos, hogy egészségesen tartsuk a tejfogakat is. Ha már a tejfogak is rosszak, már a fiatal megmaradó fogak is rosszul fejlődhetnek, arról nem is beszélve, hogy az alapos rágás és a tiszta beszéd (hangképzés) elengedhetetlen eszköze az ép fogsor.

[b]2. "A rossz fogak örökletesek" [/b]
Nem egészen igaz. Mindenki a saját fogainak épségéért felelős. Ami örökletes, az a szuvasodás elleni védekezőképesség. Inkább attól függ, hogy mennyire segít a génjeinek: még a legjobb örökletes tulajdonságok is tehetetlenek a rossz fogápolási szokásokkal szemben.

[b]3. "A fluoridok nem fontosak"[/b]
Butaság. A flourid védi a fogzománcot és megakadályozza, hogy elszaporodjanak a baktériumok, védi a fogak felszínét és segít megelőzni a fogszuvasodást.

[u]Tipp: [/u]jó, ha jódozott vagy fluoridtartalmú sóval főzünk, mert így evés közben megfelelő mennyiségű fluoridhoz juthat szervezetünk.

[b]4. "Az erős dörzsölés az alapos fogmosás titka"[/b]
Épp ellenkezőleg. Ha túl erősen vagy túl erős sörtéjű fogkefével mossa fogait, fennáll annak a veszélye, hogy a fogzománc "eltűnik", lekopik, valamint megsérül a fogíny, melynek során az visszahúzódik, s szabadon marad a fognyak. A különböző fogpanaszok kialakulása innentől kezdve csak idő kérdése.

[u]Tipp:[/u] kicsi, söprő mozdulatokat alkalmazzon fogmosás során a piros résztől haladva a fehér felé, tehát a fogínytől a fog felé.

[b]5. "A rágógumi helyettesíti a fogmosást"[/b]
A rágógumi támogathatja a szájhigiéniát azáltal, hogy fokozza a nyáltermelést, mely által fontos ásványi (és védekező) anyagokhoz juttatja a a fogakat, így erősítve a fogzománcot.

[i]A napi rendszeres fogápolást nem helyettesíti![/i]

[b]6. "A fogfehérítés nem árt"[/b]
Legyünk óvatosak! Az úgynevezett "bleaching" eljárás során kémiai folyamat megy végbe a szájüregben, mialatt megtörténhet, hogy a fehérítő anyag a laza tömésekbe és a fogak közötti résekbe jut, károsítva az idegeket.

[u]Figyelem:[/u] a hidakat és a koronákat nem lehetséges fehéríteni, fél év után pedig a fehérítés hatása elmúlik.

[b]7. "Akkor kell fogkefét cserélni, ha a sörték szétállnak" [/b]
Kéthavonta ajánlott új fogkefét beszerezni, 12 hét után ugyanis 30 százalékkal csökken a sörték tisztító hatása. Kommentár nélkül: hazánkban csak hétmillió fogkefe fogy egy évben, ami egy lakosra vetítve átlagosan 0,8 fogkefét jelent.

[i]Nyugat-Európában 2-3 fogkefe jut egy emberre.[/i]

[u]Tipp:[/u] betegség (megfázás, herpesz) után érdemes új fogkefét venni, így elkerülhetjük az újrafertőződést.

[[b]Beküldte K.Blanka[/b]]


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.